Sivut

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Tilkkukuplan tuotoksia

Vietin viime viikon Mäntyharjulla tilkkukurssilla. Viikko meni kyllä varsinaisessa tilkkukuplassa, ei televisiota, ei radiota, ei lehtiä, heikko nettiyhteys tabletilla ei paljon houkutellut netissäkään surffailemaan. Sen sijaan paljon ompelua mukavassa seurassa. Ja aika paljon syntyi. Työt ovat suurinpiirtein siinä järjestyksessä kuin ne tein.


Eka päivä, eikä ihan riittänytkään, meni tämän kaverin kanssa. Ja lopputuloksena nalle, joka on tunkenut kuononsa mustikkahillo- ja omenahillopurkkeihin. Kankaiden asettelu meni oikeasti poskelle. Nalleparka joutui olemaan pari päivää selkäsauma auki, kun ompelija meinasi totaalisesti menettää hermonsa sen kanssa. Osa hermojen menetyksestä johtui freezer-paperista (joka ei sitten kuulemma ollutkaan oikeaa freezer-paperia vaan jotain sen tapaista), joka ei meinannut millään lähteä kankaasta irti. Seurauksena olivat venyneet ja rispaantuneet palojen reunat. Aika monta  palaa jouduin leikkaamaan uudelleen, tuhrautui aikaa ja kangasta. Tekisi mieli tehdä tälle epelille uusi pää, mutta kangasta ei enää ole niin paljon, että saisin siistimmän (=yksivärisen keltaisen) kuonon. Kaikkien kurssilla tehtyjen nallejen yhteiskuvassa nalleni meni istumaan takariviin, siksi sen nimi on Taavi.



Näitä katoavia tiimalasiblokkeja on näkynyt paljon netissä. Tein  kolmen blokin kaitaliinan ja tikkasin sen kurssilaisten käytössä olleella tikkauskoneella, samalla, joka oli minulla viime syksynä koekäytössä. (Apua, vasta kuvasta huomasin, että terassimme pöytä on ihan harmaa männyn siitepölystä!)


En ole ollut kovin innostunut kokeilemaan kompassikuvioita, niistä voi tällainen suurinpiirtein-tekijä saada vaikka kellohameen. Päätin kuitenkin yrittää, ja vähän säätämiseksihän se meni. Kellohameen pelossa kompassistani olisi tullut hedelmäkulho, ellen olisi ennen viimeistä yhdistämistä hiukan pienentänyt kompassin neljäsosia. Se on siis vähän pienempi (53 x 53 cm) kuin muiden kompassit. Sen loppukäsittely odottaa vielä vuoroaan.

 

 Kahden vetoketjun pussukoita tein kaksi. Karttapussukka on DI:lle, isompi menee lahjavarastoon. Suunnittelin sitä ensin itselleni, mutta on liian halju makuuni.


Karttapussukan toisella puolelle valitsin Euroopan kohdan karttakankaasta, toiselle puolelle Karibian merta. Olivat värikkäimmät kohdat koko kankaassa. 


Perhoskankaan olen ostanut joskus käsityöyrittäjien tarvikekirpparilta, se oli verhoilijan jätekangaskasassa. 

Molempien pussukoiden sisuksissa on keskellä vetoketjutasku. Vuori on Etolasta ostettua räsymattokuvioista paksuhkoa kerniä. 


Kehyskukkaroiden tekemisen oppiminen oli yksi omia tavoittetani kurssille. Niitä syntyikin sitten kolme, kun pääsin vauhtiin. Sinisestä Vihkiruusukankaasta tehty on kaksiosainen, muut yksiosaisia. 


Reikä seinässä -blokki oli yksin kurssin kolmesta blokista. Minä innostuin tästä enkä edes ehtinyt kokeilla kolmatta, räjähtävää blokkia. Olen keräillyt sinililoja kankaita työhuoneeni sängyn päiväpeittoon ja onneksi olin ottanut kankaat mukaan. 

Aluksi tarkoitukseni oli tikata blokit riveittäin ja yhdistää ne vasta sitten. Halusin kuitenkin nähdä, miltä pinta näyttäisi, ja ompelin rivit yhteen pitkällä tikillä, jotta voisin purkaa ne nopeasti. Kurssilla laskin, että 3 x 4 blokkia riittäisi. Sekoitin rivien järjestyksen ommellessani muutamaan kertaan, ja kotona sitten huomasin, että viides rivi olisi kuitenkin tarpeen. Pyörittelin rivejä vielä uuteen järjestykseen uusien blokkien kanssa, ja ompelin pinnan valmiiksi. Koko on nyt 148 x 220 cm. Tikkaan peiton kuitenkin kokonaisena. 


Suunnittelin lisääväni vielä sinisen reunuksen, mutta nyt mietin vaihtoehtoa levittää vähän valkoista reunaa ja unohtaa sininen reunus kokonaan. Kunhan saan reunuskankaan pesun jälkeen kuivaksi, sovittelen tilkkupintaa sen päälle ja katson, mitä reunus tekisi kokonaisuudelle. 

Peittoni nimi ei ole muuten Reikä seinässä, vaan Valoa ikkunassa.

Kurssin saldoksi jäi ompelusten lisäksi monta uutta tilkkuystävää (kiitos teille, oli kiva tutustua!) sekä paljon ideoita ja ohjeita, joihin en ehtinyt viiden päivän aikana tarttua, vaikka  ompelupäivät välillä venyivätkin aika pitkiksi. Oli todella tehokas viikko irrottautua työpaineista ja sujahtaa kurssilta kesälomalle!

24 kommenttia:

  1. Hienoja töitä - ahkerasti on kone surrannut :)

    VastaaPoista
  2. Olet saanut viikon aikana paljon kaunista ommeltua:) Kotona viikossa -tuskin olisi onnistunut tuo määrä.

    VastaaPoista
  3. Jotenkin hellyttävä on tuo Taavi-nalle. Vähän hänen puolestaan surettaa, että saumat venyivät eikä hänen ulkonäkönsä ole paras mahdollinen, kun naamasta tuli tuollainen mustikka-omenatahrainen. Mutta hänellä on oikeus nallenelämään. Ei saa väheksyä. Varmaan valitisin hänet takarivistä, jos valita pitäisi.

    VastaaPoista
  4. Paljon oletkin tehnyt viidessä päivässä, kaikki hienoja töitä, kiva saada ommella koko viikko, varmasti oli antoisa kurssi!

    VastaaPoista
  5. Mäntyharjulla on ompelukoneet laulaneet varmaan läpi yön! Upeita ja hyvin onnistuneita töitä kaikki. Peitosta tulee upea!

    VastaaPoista
  6. Nalle on ihan hyvä! Tuosta peitosta tuli tosi kaunis, pitää itsekin tehdä niistä ruusukankaista. Kiitos mukavasta seurasta viikon aikana, ensi kesänä uudestaan 😀

    VastaaPoista
  7. Paljon kaikkea kivaa olet saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
  8. Onpa tuottelias viikko takana ja paljon upeita töitä! Jatkuuko kotona yhtä kiivas ompelutahti kun vauhtiin on päässyt noin hurjalla tempolla? Ihanaa tuo kerni (sanoo kernininhoaja), tahtoo ittelle kans!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vauhti ei jatku, mm. n. miljardi rikkaruohoa odottaa siirtoa parempaan paikkaan + piha on monessa muussakin suhteessa rempallaan, ikkunat edelleen pesemättä (männyn tulevaan siitepölyyn ei voi enää vedota). Mutta silloin kun sataa kovaa....

      Poista
  9. Kylläpäs ehdit tehdä monenlaista mielenkiintoista! Nalle on niin sympaattisen polonen kuonoineen.Hieno peitto tulee taas! Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
  10. Taavi-nalle on hurmaava mustikkaisine nenineen. Paljon on valmistunut viikon aikana kivoja juttuja. Peitosta on tulossa kaunis.

    VastaaPoista
  11. Ihana tuommoinen intensiivikurssi! Paljon kivoja juttuja olet tehnyt. Peitosta tulee hieno, mukava malli. Pussukan karttakangas osui myös silmään, tykkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karttakangas on muistaakseni Eurokankaasta reilu vuosi sitten ostettua verhokangasta, tavallista puuvillaa napakampaa.

      Poista
  12. Pussukan karttakangas osui minunkin silmääni. Kiva, kun esittelit kurssin mallit. Yllättävän samoja juttuja oli viime talvena työväenopiston kurssilla.

    VastaaPoista
  13. Taavista tykkään juuri tuollaisenaan, hän on hurmaavan charmantti mustikka-omena poskineen! Tuollaisella intensiivisellä, lähes retriitti-tilkkukurssilla onkin mukava aloittaa kesäloma. Varmasti työelämä unohtui hyvin! Ja niin paljon kaunista sait aikaan... IHANAA lomaa ja JUHANNUSTA sinulle!

    VastaaPoista
  14. Taavi-nalle saanee piakkoin seuraa ja muuttuu siitä iloisemmaksi. Yksin menee nenukin ruttuun vaikka onkin hienossa kesäturkissa. Karttakangas näyttää uudelta mutta viehkoin on silti pussukka jossa päiväperhoset liihottelevat. Iloista, kesäistä Mittumaarin aikaa sinulle!

    VastaaPoista
  15. Monellako kädellä/koneella teit, kun olet saanut nuo kaikki viikossa? Hurja määrä kauniita ompeluita.
    p.s Nalle on täydellinen mustikkasuineen =D

    Hyvää juhannusta sinulle.

    VastaaPoista
  16. Hei Leena! Ihana kun olit ompelemassa kivassa seurassa! Kaikki tyosi ovat ihania ja Taavi ei kylla kuulu minnekaan takariviin! Onnen taavi kun SAI mustikkaisen nenan. Valoa ikkunassa on hyva nimi peitollesi jossa on ihanat varit. Minullakin on viela kokeilematta tuo kehyskukkaro (vaikka jotenkin luulen etta nuorena olen tehnyt) - kehyskin odottaa enka vain ole saanut rohkeutta tehda. Oikein ihanaa Juhannusta ja kesaa sinulle Leena! Meilla saattaa huomenna sataa?! x Teje

    VastaaPoista
  17. Paljon olet ehtinyt ommella. Tuo nallukka on tosi söpö mustikkaisine suineen:) Ihania pussukoita. Tuo kaksiosainen kukkaro olisi mukava oppia tekemään!
    Peitosta tulee upea!
    Mukavaa juhannusta ja lomaa!!!

    VastaaPoista
  18. Onpa ollut tuottelias viikko. Olet tenyt aivan ihania juttuja.

    VastaaPoista
  19. Taavi on ihana, persoonallisena mustikkasuuna.
    Karttapussukka on todella makea. Tollasen voisit laittaa vaikka tuotantoon.
    Nuo tiimalasit on kauniita. Tikatessa punasiin neliöihin tuli kauniita rusetteja. Kompassi näytti tosi upealta ja valoa ikkunassa on hieno, kukkaroita unohtamatta.
    Olet saanut enemmän muutamassa päivässä aikaan kuin toiset vuodessa. Ihan mahtava kurssi varmastikin.

    VastaaPoista
  20. Voi miten ihana Taavi, eikä se haittaa takarivissäkään. Tosi kivoja töitä kaikki. Kysyit kännykkapussin hihnaratkaisustani. Laitoin vinokaitaleen kaksinkerroin, kolme ommelta siihen ja hyvä tuli.

    VastaaPoista
  21. Olet ollut tosi yuottelias kurssilainen!! Kivassa seurassa juttu luistaa ja valmista tulee melkein kuin sivutuotteena. ihania kaikki! ;o)
    Harmittaa vietävästi, piti perua kesätöiden vuoksi Päivölän tilkkuleiri, olin niiiiin orientoitunut viiden päivän iloiseen tilkkuhurvitteluun.

    VastaaPoista
  22. Voi kunka ahkera olet ollut, Taavi nalle on ehdoton suosikkin!!

    VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!