Sivut

keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Hartolaa ja vähän Tamperettakin

Aika menee sellaista haipakkaa, ettei meinaa perässä ehtiä. Ompelukset kotona ovat jääneet vähäisiksi, mutta viikonlopun kursseilu tuotti sentään jotain. 

Hartolassa Sanna Parankon kurssilla teemana oli mandalatikkaus, jota kokeilin yhden kuvion verran. Se on tosi kivaa ja alkuun kankaalle suunniteltu kuvio pyrkii leviämään niin kuin se kuuluisa leipätaikina. Ja sitten se katosi. Nimittäin se mandalani. Kotiin sen kyllä toin ja täällä olen sen nähnytkin, mutta tällä hetkellä sijainti on tuntematon. Talosta ulos en ole sitä vienyt, joten jostain kankaiden välistä se varmaan joku päivä suvaitsee ilmestyä esille. 


Laatikkopenaali ja suoraan kehykseen tehty pussukka ovat sentään säilyneet tallessa. Laatikkopenaalin kovikkeena on molemmin puolin silitettävä kovike, ja kun vähän hämärässä Hartolan opiston eteisessä silittelin kirjavaa kangasta siihen, sain aikaan pari kunnon vekkiä. Mutta kirjava kangas pelastaa, ei niitä sieltä juuri huomaa, ellei ihan sormella osoittele. 
Kehyskukkaroon tein hanhet taittelutekniikalla, kiva ja aika nopeakin tapa, mutta jos on kovin nuuka kankaistaan (en ole, kai?), niin kangastahan tuo syö yksinkertaisia hanhia enemmän. Eikä kai esim. peittoon ole kovin hyvä, ellei sitten tikkaa taskuja umpeen. Alkuvuodesta Hartolan kurssilla tein karkkiblokkeja ja ompelin ne siellä jo yhteenkin. Sitten työ jäi lepäämään, ja nappasin sen mukaan sillä ajatuksella, että tekisin siihen reunat, jotta se vähän lihoisi.

 Sannan ohjelmassa oli serpentiiniblokki. Ohjeella tulee samantien kahden suuntaisia serpentiinin osia, ja kun en tiennyt, mitä ylimääräisillä blokeilla tekisin, piti keksiä saada kummankin suuntaiset käyttöön. Niinpä pitkien sivujen keskelle tuli kulma, josta lähtien serpentiini kääntyy omaan suuntaansa. 
Kulmia en suunnitellut mitenkään etukäteen. Lähdin vain ompelemaan keskikolmiosta kohti kulmaa ja ajattelin, että mietin sitten, mitä teen, kun pääsen kulmaan. 
Olen todella laiska laskemaan, ja tässä ei ole siis yhtään laskettu, miten blokit osuvat kulmaan päästäessä. Päästelin vain kohti kulmaa, ja sen jälkeen eri värisiä kolmioita kokeilemalla päädyin kyseiseen ratkaisuun. Siinä mielessä kävi tuuri, että ennen kulman oranssia kolmiota olevien keltaisten, pitempien palasten pituus heittää kulman molemmin puolin vain vajaan sentin. Käytännössä tuota eroa ei edes kunnolla huomaa. Tuurilla menin ja tuuria oli. 
Tämä on vielä tikkaamaatta, mutta se homma jää joulun jälkeen.


Tampereen messuilla kävin perjantaina, ja aika niukoin ostoksin. Olin edellisellä viikolla pessyt sekä Birminghamista että Berliinistä ostamani kankaat, niinpä oli hyvässä muistissa (mikä on välillä tosi huono), ettei huutavaa pulaa ollut. 
Aurifilin lankoja ostin, toisen kuudennen sormen Cloverilta, vai onko se sitten jo seitsemäs sormi. Tuo valkoinen on vanha, ja siinä on aika terävä pää joihinkin hommiin. Näin Cloverilla sinisen pallopäisen, mutta kun kotona purin sen paketista, ei päiden välillä kovin isoa eroa ole. Kankaan saa varmaan puhki kummallakin. Mutta tuo sininen on paljon nätimpi... Niin ja ostinhan minä Finn Quiltin uuden t-paidan! Logouudistus oli todella tarpeen, ja voi, miten ilme ihanasti piristyi!

Finn quiltin tilkkuvaatekisa tietenkin kiinnosti,  ja roikkuihan siellä oma kylpytakkinikin, joka kirjaimellisesti kalpeni muiden töiden rinnalla. Voittajatyöt olivat aivan huikeita! Millaista luovuutta ja taitoa! Kännykkäkameralla ottamani kuvat ovat niin epätarkkoja, että jätän ne tässä julkaisematta. Eniten harmittaa voittajatyöstä räpsäisemäni kuva, josta ei tietämätön edes arvaa, mitä kuva esittää. 

Ja kavereiden tapaaminen, se on aina kiva juttu isoissa tapahtumissa! 


 Ainoa kotiompelus viimeisen kuukauden aikana on tämä kovaonninen hanhipussukka. Toisen puolen hanhet pulskistuivat ompeluprosessin aikana salaperäisesti ja jouduin tekemään poikkeusratkaisuja, kun kappaleiden pituus heitti yli 2 cm. 


Siis kaitale pohjaan ja käsitöitä ymmärtämätön ei edes tajua, että virhettä tässä on korjattu. Hanhien lihominen jäi mysteeriksi, mutta opetti taas sen, että niiden mittojen kanssa pitää olla tosi tarkka.
Kun perkasin varastojani ja kassejani etsien piileksivää mandalaa, niin osuin aika moneen ufoon. Osan olemassaoloa en ollut edes muistanut (nolottaa).

Näin jossain Instagramissa tämän tyyppisen ufotaulukon, jota en sitten enää löytänyt uudelleen, mutta värkkäsin omille ufoilleni tällaisen projektisuunnitelmapohjan. Otsikoihin meni nyt enkkua ja suomea sekaisin, kun nuo enkunkieleiset nimet mahtuivat paremmin noihin ruutuihin. Ja joillekin oli vaikea keksiä hyvää suomenkielistä vastinetta, ja jos keksin, se oli melkein metrin mittainen. Vaikka taulukon oli tarkoitus olla vain ufoille, innostuin näköjään kirjoittelemaan sinne jo aloittamattomiakin töitä. :D

Nyt lähden tikkaamaan joulukuusta, että pääsen värittämään joulukuusirivin kaksi viimeistäkin ruutua. Jouluun on enää vain....

(Tulipa taas kilometripäivitys)
12 kommenttia:

 1. No olipas mukavaa luettavaa:)
  Hienot pussukat on valmistuneet mutta tykkään kyllä tuosta karkkipeitosta aika paljon! Samalla systeemillä ompelen aika usein, siis ommellaan vaan ja katsotaan mitä tehdään sitä mukaa kun työ etenee. Aina ei tietenkään voi tällä tavalla edetä mutta silloin kun voi niin se on aika mielenkiintoista:)
  Kiva taulukko on sinulla käytössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meni teksti vähän pitkäksi, kun oli niin monta juttua. Olisn voinut tietysti jakaa useampaan postaukseen, mutta "tusinoittain halvemmalla" :D

   Poista
 2. Kauniita töitä olet tehnyt. Minullakin katoilee tavaroita kummasti ja sitten ne putkahtelevat esiin aikojen päästä. T-paita pitää varmaan hankkia, se on tyylikäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin tuo T-paita on todella onnistunut!

   Poista
 3. Tuo taulukko on hyvä! Pitäisi kehitellä tuollainen itsellekin, niin keskeneräisille töille kuin suunnitelmissakin oleville. Ja on kyllä todella ärsyttävää, kun tietää että jonkin jutun olevan tallessa, mutta ei löydä sitä... Kokemusta on! Hienoja käsitöitä sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amalia! Taulukkovinkkiä voit vapaasti kehittää omiin tarpeisiisi, ja eihän tuo idea edes ole minun. :D

   Poista
 4. Kyllä se on hassua, että jokin työ voi kadota näkyvistä! Karkkiompelus on kiva, sen reunus myös. Itse en päässyt Tampereen messuille, mutta tytär kävi kuvaamassa voittajatyön ja myös minun tekeleeni, joka ei pärjännyt kisassa. Nyt pitäisi listata, mitä joululahjoja pitäisi vielä ommella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helena! Ajattelen, että se kadonnut on niin hyvässä tallessa, että minulla on aikaa haudutella rauhassa, mihin sen tikkaukseni käytän.

   Poista
 5. Onko hassua kirjoittaa, että karkkipeittosi on aika makea ? Hienot raamit rakensit sille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makea on, ei ole hassua! Itsekin tykkään noista raameista, en ole kovin moneen peittoon tehnytkään muita kuin perusraameja, siksikin oli kiva kokemus. Ja sain samalla peittoa lihotettua :D

   Poista
 6. Makeaa on, minunkin mielestä :) Reunus sopii hienosti karkkeihin. Hyvä taulukko, taas pitää matkia.

  VastaaPoista
 7. Upeita töitä taas, ihanat värit kaikissa! Serpentiiniblokki sopii tosi hyvin karkkipeittoon.
  Oli kiva nähdä messuilla ja sinun kylpytakkisi on kyllä tosi upea!

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!