Sivut

maanantai 16. lokakuuta 2023

Varjoleikki ja Harjutähti

 Tämän vuoden aikana on valmistunut kaksi tilkkupeittoa, Varjoleikki (Shadow Play), jonka on tehty Claudia Pfeilin mallin mukaan. Toinen on Edelweiss, jonka tilkkupinnan tein kesäkuussa Mäntyharjun kurssilla. Pistin nämä samaan postaukseen kahden erilaisen tikkaustavan takia.

 
Varjoleikki-pinta on kolmiulotteinen ja voimakasvärinen enkä halunnut tikkauksella nostaa blokkien muotoja vahvemmin esiin. Siksi pääsyin ensimmäistä kertaa all-over -tikkaukseen, jossa koko pinta tikataan samanlaisena toistuvalla kuviolla.

Selasin ison määrän erilaisia malleja kirjoista ja netistä, kunnes päädyin kuvan mukaiseen koukerooon. Ennen tikkauksen aloittamista koulutin aivojani kuvioon piirtämällä kymmeniä kertoja pienelle valkotaululle tuota kuviota. Ja se oli todella hyödyllinen harjoitus, kuvio alkoi tikatessa tulla melkein jo selkärangasta isompia miettimättä. 

 Tikkauslangan värin valinta tuotti päänvaivaa. Tikkasin ensin aivan vaalean harmaalla, joka pomppasti värillisten osien päältä liian vahvasti näkyviin. Purkuun. Sitten otin tummanhkon lilan, joka taas hyppäsi valkeasta osasta ikävästi näkyviin. Purkuun. Lopulta löysin keskiharmaan, joka uppoaa hyvin väreihin, mutta ei häiritse valkeassa osassa.

Harmaa näyttää valkoisessa kevyeltä varjolta. 

 Olen tyytyväinen tähän ensimmäiseen all-over -kokeiluuni, vaikka tästä tikkaustavasta ei lemppariani tullutkaan. Mutta nyt kuitenkin tiedän, että voin tehdä sitä toistekin, jos se toimii tilkkupinnalla hyvin.

Kesäkuisella Mäntyharjun tilkkukurssilla tein tilkkupinnan valmiiksi asti Edelweiss-blokeilla. Se on odottanut tikkausta ja nyt vihdoin sain sen valmiiksi asti. Peiton kuviokankaat ovat Tildan. Olin säilyttänyt Tilda-nippua pitkään, mutta kankaat olivat niin tasavärisiä, ettei niitä syntynyt mitään ilman voimakkaan väristä lisää.

Tavallisin tapani suunnitella tikkausta on miettiä blokin muotoja ja miten voisin niitä tikkauksella joko korostaa tai häivyttää. Edelweiss-blokissa on monesta palasta koostuva kukkamuoto, jota halusin korostaa vielä tikkauksellakin. Tikkaisin terälehtiin "suonet", pitkiä kaarevia linjoja. Niitä tikatessa en vielä tiennyt, mitä laitan kukkien väliin yksivärisiin paloihin. 


 Pari palaa ehdin jo tikata aika suorilla linjoilla nekin, mutta sitten taas kaappasin ratkojan, kun hoksasin, miten palan muotoa voi hyödyntää. Oikeaoppisia höyheniä ne eivät ole, ehkä jotain muunnelmia. Kaiken kukkuraksi en edes ole tikattujen höyhenten ystävä, mutta siinä ne nyt ovat 😁

Peiton koko on 148x198 cm. Välissä on puuvillavanu. Omista varastoista löytyi takakankaat, jotka tuuli avuliaana vilautti näkyviinkin. 

Kanttikin löytyi omista varastoista. Olisin tehnyt sen pätkissä peiton kuviokankaista, mutta niitä ei enää ollut tarpeeksi. Ja ompelen kantin viimeisen reunan aina käsin.


 Edelweiss (alppitähti) -nimi muuttui Harjutähdeksi, kun tämä on saanut alkunsa Mäntyharjulla. 

Summa summarum
Tikkaan mielummin blokin kuvionnin huomioiden. Suunnittelu on silloin mielenkiintoisempaa ja voi miettiä, mitä haluaa korostaa. Mutta en enää arastele all-over-tikkaustakaan, vaikka sen tekeminen on paljon tylsempää kuin blokkeihin kustomoidut kuviot.
Tikkaaminen on joka tapauksessa kivaa. Ja aika monta tuntia olen kuunnellut äänikirjoja tikatessani.

EDIT 21.10
Mielelläni vastaisin kommentteihinne, mutta blogger on eri mieltä asiasta. Vaikka mitkä temput tekisin, niin aina tulee ilmoitus "Virhe kommenttiasi julkaistaessa"

10 kommenttia:

  1. Oletpa taas ahkeroinut kaksi kaunista peittoa. Varjoleikki näyttää tosi mielenkiintoiselta, voisin upottaa itse vastaavaan Kaffe Fassettin kankaita. Harjutähti pitää sisällään niin paljon pieniä tilkkuja, että jaksaisinko tehdä vastaavaa. Molempien tikkaukset ovat huolella ommeltuja. Kiva huomata, millaisia ripustustelineitä itse kukin joutuu käyttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, vastaaminen näyttää onnistuvan mobiiliversiolla jostain syystä. Fassetin kankaat todellakin toimisivat hyvin Varjoleikissä. Kaikenlaista joutuu kokeilemaan ripustuksissa 😅

      Poista
  2. Upeita, molemmat!!
    Varjoleikissä on tosi kivat värit.
    Mäntyharjulla jätin Edelweissit suosiolla väliin, ihan liian haastavaa meikäläisen taidoille - ja hermoille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vastaaminen näyttää nyt onnistuvan mobiiliversiossa. Kyllä minun Mäntyharjun peitossa oli aikamoisia kupruja johtuen noista kaarevista paloista, mutta kuuma höyry ja tikkaukset taltuttavat 😂

      Poista
  3. Onpas hienot monikerroksiset varjot! Väriruudut leijuu korkealla ilmassa! Aivan upea työ! Eikä jää varjoon harjutähdetkään. Hehkuvat upeasti! Tikata kyllä osaat, hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kati! Tykkään itsekin tuosta leijuvasta mallista, vaikka en kovin olekaan kolmiulotteisten ystävä

      Poista
  4. Kurkkaapa minun blogia. Laitoin sinne ohjeen, jolla itse pääsen kommentoimaan.

    VastaaPoista
  5. Kauniita molemmat. Tikkauksiin menee aikaa mutta jälki on hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aikaa menee, mutta kun ei ole kiire 😊 Testaan tässä samalla, onnistuuko kommentointi mobiiliversiolla 🤔

      Poista
  6. Kauniita molemmat peitot. Tuo ensimmäinen on todella kolmiulotteinen ja hienosti tikattu. Ja Harjutähti on niin tavattoman kaunis.

    VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!