Sivut

sunnuntai 30. elokuuta 2015

Meni tehtailuksi

Minulla on ollut vuoden verran kuuden pussukan aihiot tekeytymässä sängyn alla. Napakat puuvillakankaat olin ostanut joskus aikoinaan jonkun italialaisen pikkukaupungin markkinoilta, itse asiassa ne olivat pöytäliinoja. Vuosi sitten syksyllä tikkasin ne tukihuopaan kiinni, minulla oli silloin koekäytössä Pfaffin tikkauskone, ja kun tilkkupintoja en siihen hätään ehtinyt saada aikaan, tikkailin vähän mitä sattui.


Kun aihiot eivät vuoden aikana ymmärtäneet sängyn alla valmistua, otin ne työn alle. Oli vähän tehtailun makua, kun ompelin kaikki kuusi pussukkaa putkeen. Ihan peruspussukan mallilla menin, ei mitään krumeluureja. Aluksi sovittelin pitsiä somisteeksi, mutta ei kolahtanut minun luovuuteeni.


Vaikka näistä ihan sieviä tulikin, minun makuuni aika tylsiä. Mutta eiköhän aika tavaran kaupitse.

Pussukat ovat ompeluhuoneessani valmistuneet tähän asti tämän tapaisella ohjeella. Koska käytän miltei poikkeuksetta pussukoideni täytteenä Eurokankaan kovikehuopaa, yläkulmat ovat olleet aika haasteelliset, koska niihin kasaantuu aika paljon tavaraa, eikä kulma käänny nätisti. 

Näin joitakin aikoja sitten jossakin (en enää pystynyt jäljittämään) erilaisen tavan tehdä kulmaosa. Vetoketjun päihin tuleva kangaskaitaletta ei tehdäkään reunaan asti vaan näin:

  
Vetoketjun päähän tulevan kaitaleen toinen reuna taitetaan nurjalle puolelle, niin että oikealle puolelle jää siisti taitereuna. Kuvassa on pussukan oikea puoli, ja vetoketju on sen päällä nurja puoli ylöspäin. Kun päällikappaleiden sivusaumat ommellaan, niin ommel kulkee pari milliä päätykaitaleen ulkopuolella.


Huomasin, että kun jättää kaistaleet pitemmiksi, niin sivusauman paikka on helpompi määritellä. Sauman ompelun jälkeen ylimääräisen pätkän voi leikata pois. (Keltainen on vuorikangas)


Tällainen on lopputulos, kulma taittuu nätisti sinne minne pitääkin ilman pullotusta. Kulmaanhan periatteessa jää tällä konstilla vetoketjun levyinen aukko, mutta ainakin minulla sen takana on sen verran saumavaroja, ettei sieltä mitään ulos pääse putoamaan. Ihan kaitaleen pään kohdalta ei kannata sivusaumaa ommella, ei etenkään jos kankaat + huopa/vanu/mikä-lie ovat vähänkin paksumpia. Kääntyäkseen kauniisti tarvitaan tilaa ainakin se muutama milli. 

Pöytäliinat menivät niin tarkkaan, että saadakseni kahteen viimeiseen pussukkaan ripustuslenksut, jouduin purkamaan koetilkun, johon olin harjoitellut tikkaamista Pfaffilla. Kaksi sentin levyistä kaitaletta jäi, mutta ne menivät roskiin.

18 kommenttia:

 1. Kiitos vetoketjunompeluvinkistä, tuota kokeilen seuraavan pussukan ompelussa.

  VastaaPoista
 2. Tyylikkäät pussukat! Täytyypä kokeilla ommella vetoketju seuraavan kerran tällä ohjella:)

  VastaaPoista
 3. Välillä olen tehnyt vetskarin tuolla tavalla, etenkin metriketjua käyttäessä nuo pikkupalat ovat hyvät. Tyylikkään näköiset pussukat teit.

  VastaaPoista
 4. Huh, miten monta, siistiä pussia sait ommeltua. Hienoja!

  VastaaPoista
 5. Tuohon ohjeeseen täytyy keskittyä kun on pussukkakankaat käsillä. On se tosi siisti. Tuo on aina niin vaikea kohta.

  VastaaPoista
 6. Hienojahan niistä tuli. Kiitos ompeluvinkistä.

  VastaaPoista
 7. Hei Leena! Nama ovat tosi ihania! Kylla kaikkien varikkaiden ja kirjavien rinnalla on hyva olla valeaa ja hillitympaakin valilla. Mulla on vahan samat kokemukset nurkista ja tama sinun tapa on tosi hyva. Nurkista tuli taydelliset! Hyva kun laitoit kuvia kuinka teit. x Teje

  VastaaPoista
 8. Tyylikkäät pussukat - ja hyvä vinkki!

  VastaaPoista
 9. Tuon tavan olen todennut parhaan näköiseksi vetoketjun kanssa. Hyvä pussukat tuli!

  VastaaPoista
 10. Tuon tavan olen todennut parhaan näköiseksi vetoketjun kanssa. Hyvä pussukat tuli!

  VastaaPoista
 11. Kyllä onkin komeita! Ja miten hienosti ompelit vetoketjut.

  VastaaPoista
 12. Kauniita pussukoita on tehtaastasi valmistunut, ei mitenkään tylsiä vaan tyylikkäitä.

  VastaaPoista
 13. Upeita pussukoita! Varmasti löytävät paikkansa! Kiitos vetoketjunompeluvinkistä. Päät ovatkin olleet kovin tuskaisia tehtäviä, siksi olen tykännyt siitä upotetusta systeemistä. Aukkohan siinäkin jää peräpäähän mutta en ole kokenut sitä ongelmaksi. Aika hienoa että saa jonkun kankaan käytettyä kokonaan!

  VastaaPoista
 14. Tyylikkään yksinkertaiset pussukat!
  Kiitos vinkistä! Välillä tosiaan tuntuu, että pussukoissa ja laukuissa on liikaa tavaraa saumojen ja vetskareiden kohdalla. Tuolla systeemillä lopputulos on siisti!!!

  VastaaPoista
 15. Todella tyylikkäät. Kiitti ohjeesta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!