Sivut

perjantai 23. helmikuuta 2018

Gramman tarkkaa

Ei, tämä ei ole muuttumassa ruokablogiksi, vaikka välineistö saattaa siihen suuntaan vihjatakin. Tulipa eteen ompelutyö, jossa välineinä onpelukoneen lisäksi on vaaka, puolen desin mitta, suppilo, kakun kypsyyden koittamispiikki ja muovirakeita.


Työkaveri pyysi ompelemaan lapselleen painopeiton, ja kun 252 pieneen taskuun pitää saada upotettua kaksi kiloa muoviraetta tasaisesti, piti ottaa keittiökamat käyttöön. Yritin ensin kaataa rakeita mitasta suoraan noin seisemän senttiä leveään taskuun, mutta päädyin konttaamaan rakeiden perässä lattialle. Mehusuppilo kehiin ja tuolla tikulla hormaan rakeet suppilon reiästä perille. 


Peiton tilaaja etsi rakeita usemmasta paikasta, löytyi sitten jostain valokuvausalan liikkeestä. Painopeittoja on tehty paljon esim. herne, makaroni- tai riisitäytteillä, mutta parin vuoden ikäisen lapsen peitto on järkevää olla pestävää laatua. Riisipuuro tai hernesoppa peiton sisällä tuskin houkuttelee. 


Rakeiden ujuttaminen pystysuuntaan ommeltujen kujien pohjalle vaati vähän työtä, kun eivät karistelemalla kaikki pohjalle löytäneet, levitin peiton lattialle, ja pitkällä tilkkutyöviivaimella työntelin karkulaiset paikoilleen. Taskun sulkemisvaiheessa joutuu myös viivaimella puskemaan rakeet mahdollisimman kauas paininjalan alta. Ensimmäiset 14 taskua on nyt suljettu, nyt taas punnitus- ja suppilohommiin. 
Kaikkea on kokeiltava, ja kokemus on tämäkin. Tämä jää todennäköisesti ainoaksi tekemäkseni  tätä laatua (hidasta, karkailevat rakeet ym. viihdykkeet :D) , vaikka paikallisen toimintaterapeutin mukaan markkinoita peitontekijöille kuulemma olisi. Tämähän ei ole tilkkutyö.

22 kommenttia:

  1. Wau, oot kyllä viitseliäs ja auttavainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävän lapsen rauhallinen yöuni tavoitteena, tässä tilanteessa yksi keino auttaa ystävää ja koko perhetta jaksamaan :D

      Poista
  2. Tuo on tottavie haasteellista hommaa. Ihan kokemuksen kartuttamiseksi voi aina yhden tehdä, mutta useamman tekeminen vaatisi jo suurta intohimoa moiseen värkkäilyyn. Tein joskus kaurakissoja harteilla pidettäväksi ja kauranjyviä varten tein lokerot. Muutama neula siinä vääntyi, kun villit jyvät änkesivät neulan alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä yksi riittää toistaiseksi. Jos tätä bisnekseksi asti tekisi, en pystyisi kyllä kovin paljon hinnalla kilpailemaan valmiiden peittojen kanssa, koska täyttövaihe on hidasta tehdä. Minä menen vielä toistaiseksi samalla neulalla.

      Poista
  3. Ohoh, kaikkea ompelija pääsee/joutuu kokeilemaan. Varmasti kovin haasteellinen työ. Toivottavasti tilaaja osaa arvostaa apuasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaa arvostaa, lapsen ja perheen jaksamisen tueksi, kun saadaan pikkuinen nukkumaan. Lainapeitteellä tehoa on testattu ja siitä on ollut apua. :D

      Poista
  4. On kyllä aika haastava työ. Tulee kyllä hieno. Minullakin on noita rakeita, kun joskus ompelin lumiukkoja. Ovat aika "vikkeliä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita vikkeliä imuroidaan varmaan vielä pitkään. Mistä sinä hankit rakeet, me kun niitä jouduimme etsimään ja tilaamaankin monesta paikasta, kun tarve oli usemapi kilo?

      Poista
  5. Nyt kuulostaa aika kovalta hommalta:). Vaikka hyvähän se on kokeilla erilaisia ompelutöitä mutta tilkkutöitä ei mikään voita!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä nyt alkoi edetä, kun sopiva tekniikka löytyi. Saa nähd, miten sitten, kun peiton paino kasvaa koko ajan, ja se täytetty puoli pitää saada mahtumaan koneen kainaloon.

      Poista
  6. Jännä työ! mahtaiskohan tuollaisen täyttö onnistua jääpalapussin tapaan...täyttöaukko vaikka molempiin päihin :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama tekniikka kävi mielessäni itselläkin, mutta mietittyäni totesin, että menee vaikeaksi. Rakeet pitää saada tasaisesti taskuihin (n. 8 g/tasku), joten määrän kontrollointi ei oikein jääpalapussitekniikalla onnistu.

      Poista
  7. Nyt on haastetta kerrakseen. Toivottavasti painopeitto toimii valmistuttuaan toivotulla tavalla. Kivaa, kun bloggaat tuosta erikoisaiheesta. Olisiko liimasta apua? Nykyään näkee monasti käytettävän liimaa pitämässä hankalat tilkut paikoillaan ennen varsinaista ompelemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsi on testannut toimintaterapeutilta saatua lainapeittoa, ja koska toimi, tässä ollaan. Nyt kun olen päässyt vauhtiin. niin alkaa jo sujua ja sopiva tekniikka on löytynyt :D

      Poista
  8. No mutta, olisithan voinut yhdistää tuohonkin tilkkutyöt! Vaikka ihan vaan neliötilkuista :-D Hieno homma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielessä kävi, mutta kun peiton päälle käytössä tulee pussilakana, niin hylkäsin ajatuksen. Samoin pelotti se, että jos pienet rakeet pääsevät jostain saumanraosta karkuteille. Taskut on ohjeen mukaan rajattu kahdella tikillä toisistaan, samoin reunat varmistetaan kahdella ompeleella + reunakantilla.

      Poista
  9. En tiedä onko tästä tiedosta enään apua,mutt kerron kuitenkin,Vaasan opistolle oli ostettu samaan tarkoitukseen Tikkiteam nimisestä firmasta kierrätys rakeita,tehdään juomapulloista,hintaa tai muuta en tiedä😊😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut tiedossa, kiitos siitä! Yrityksen sivuilla ei näkynyt tietoa asiasta, mutta kyselemällähän se tarvittaessa selviää.

      Poista
  10. Tuossa onkin hommaa ja tarkkaa on! Meilläkin on täällä puhuttu painopeitoista ja kuten tuossa edellä Sanna jo mainitsi. Noita rakeita voi käyttää myös leluihin jotka pitää pysyä pystyssä jotenkin, tai hernepusseihin yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tilkkureppu, täällä oppii aina uutta ja tieto lisääntyy :D

      Poista
  11. En yhtään ihmettele jos et toista tee, on tuossa sen verran askarreltavaa.

    VastaaPoista
  12. Ihmepeitto. En ole tuollaisesta kuullutkaan. Kyllä nyt olet aika hommaan ryhtynyt. Varmaan laitat sitten kuvaakin lopputuloksesta....ja tietoa miten se oikeasti toimii.

    VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!