Sivut

torstai 5. helmikuuta 2015

Hämärähyssyä ja lankarullia

Mitä voi tehdä, kun valonlähteet ovat niukassa ja sähkö on pysähtynyt jonnekin Salpauselän harjulle, linjojen päälle kaatuneen puun alle? Ensimmäinen ilta meni hiljaisuudesta (vasta sähkökatkon tullessa tajuaa, miten paljon eri koneet, joita ei tavallisesti edes huomaa, pitävät ääntä, ilmanvaihto, jääkaappi, pakastimet) ja pimeydestä nauttiessa. 


 Toisena iltana alkoi olla jo vähän tylsää, kun tekemiset olivat aika vähissä. Tunnelmaa ei kyllä puuttunut.


Olin pari päivää aikaisemmin ostanut Lidlistä papereille tarkoitetun pikkulipaston, johon ajattelin sijoittaa ompelulankani. Edellinen systeemini ei oikein toiminut, kun jouduin purkamaan säilytysrasiatornini pitkin lattiaa, koska usein se kaipaamani väri oli juuri alimmassa laatikossa. Siis vastaus ensimmäiseen kysymykseen: Sähkökatkon aikana voi järjestellä lankarullia. Otsalampusta saa sen verran valoa, ettei mene mustat ja punaiset ihan sekaisin.


Lokerikkoon piti tehdä ensin pieniä korjauksia. Kuvassa näkyy, että laatikoiden pohjassa on reiät (tarvitsevatko paperit tuuletusta?) Pienemmät rullat saattaisivat karata alakertaa, joten ratkaisin reikäongelman teippaamalla ihan tavallista korttipahvia laatikon alapintaan reiän kohdalle.Etureunan reikää tarvitaan laatikon aukaisemiseen, joten sitä ei voinut teipata kokonaan umpeen. Tämä oli pimeyden aikaansaama hätäratkaisu, kehittelen etureunaan jonkun värikoodisysteemin, kunhan vain sen ensin keksin. 


 Juu, tiedän, että tällä säilytyssysteemillä  laatikossa on äkkiä iso lankavyyhti. Yritän kovasti pitää huolen, että lankojen päät on kiinnitetty rullaan, mikäli rullasta löytyy joku konsti sitä varten. Ja ensiksi käytän ne rullat pois, mistä systeemi puuttuu. Suuresti tekisi mieleni tapillista lankatelinettä, mutta minulla ei ole yksinkertaisesti järkevää paikkaa sille. Ovatpa rihmat ainakin nyt pölyltä suojattuina.
8 kommenttia:

 1. Jännää lukea noista sähkökatkoista muualla Suomessa. Varmaan alkaa rassata, kun ei voi tehdä sitä, mitä haluaisi. Minulla ovat langat lihakaukaloissa eli niissa muovisissa kaukaloissa, joissa esim. jauhelihaa myydään. Rullat ovat niin tiukassa, että sotkuja ei pääse syntymään. Olen lajitellut lankalaatujen (rullalaatujen) mukaan enkä värin mukaan. Värin mukaan lajittelu on tietysti paremmin silmänruokaa, kuten kuvastasi näkyy.

  VastaaPoista
 2. Äärimmäisen kätevä säilytyslaatikko. Isän tädin, ammatiltaan ompelija, jäämistöstä löytyi rulla kaupalla erisävyisä lankoja, joiden päät oli teipattu rullaan.

  VastaaPoista
 3. Hyvää tekemistä olet keksinyt sähkökatkon aikana:)
  Hyvä systeemi ja langat ovat pölyltä suojassa! Itselläni on seinäteline missä säilytän kirjontalankoja ja kaikki muut langat ovat purkeissa tai laatikoissa. Sininen ihmeteippi on hyvä systeemi rullille jossa ei ole erillistä langankiinnitys juttuja.

  VastaaPoista
 4. Mä oon alkanu kiinnittää langat rulliin teipin palalla. Taita toinen pää kaksinkerroin niin sen saa helposti irti ja voi käyttää uudestaan. Ei mene sekasin.

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti sähkö kulkee jo kotiisi. Eipä mennyt pimeä ja hiljainen aika hukkaan, lankasi ovat nyt hyvässä järjestyksessä.

  VastaaPoista
 6. Mitä mainiointa pimeää puuhaa!!
  Niitä tapillisia myydään myös laatikkomallisina (jos sijoitusongelmalla tarkoitit seinätappitelineitä?). Ja arvaat varmaan, missä...? Karnaluksissa. :o)

  VastaaPoista
 7. Kyllä sitä tarpeen tullen keksii vaikka mitä pimeitä puuhia. Hieno keksintö laittaa langat tuollaiseen matalalaatikkoiseen lipastoon.

  VastaaPoista
 8. Sellaista lankatelinettä missä rullat on pystyssä olen minäkin kaipaillut, mutta sitten totesin että eihän sellaisesta mitään tulisi kun langat olisi liian pölyisiä. Parempi ratkaisu tällainen pölyltä suojattu.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!