Sivut

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kauan se kesti

Kauan se kesti ymmärtää, miten hirsimökkiblokki oikeasti ommellaan. Aikaisemmat olin tehnyt kai intuition voimalla. Ja ihmetellyt, kun keskikohta ei aina jäänyt keskelle tai kun saumat ovat olleet enemmän tai vähemmän vänkyrät. Nyt katsoin ihan ohjeesta. Ja taisin onnistuakin. Ainakin opin ompelemaan suurinpiirtein suoraan. Ainakin sen jälkeen, kun olin ratkonut pari vinkuraa saumaa.


Kauan se kesti ymmärtää, miten voin hyödyntää työpöytäni ominaisuuksia. Ompelen vanhalla kokopuisella kirjoituspöydällä,  ei ehkä se ergonomisin vaihtoehto, mutta en vaihda. Se on nimittäin kannettu kolmannesta kerroksesta D-insinöörin kanssa kahdestaan alas, pakko oli, kun ilmaiseksi sain eikä kuljetus kuulunut hintaan.  Käsivarret olivat viikon verran puoli metriä pitemmät ennenkuin hoksasivat palautua takaisin normaalimittoihin, sormet olivat jäykistyneet koukkuun ja kämmenissä oli syvät uurteet. En siis vaihda, eikä nyt edes tarvitse.


Kun ompelin hirsimökkejä, pomppasin joka kaitaleen jälkeen leikkaamaan uutta ja silittämän vasta ommeltua saumaa. Kunnes, salama ja väläys! Pöydässä on molemmin puolin laatikoiden yläpuolella ulosvedettävät aputasot. Pieni leikkausalusta vasemmalle puolelle ja silitysalusta oikealle. Silitysalustan laskin vähän ajan kuluttua auki vedetyn laatikon päälle, ihan vain ergonomisista syistä. Nyt ei tarvitse pomppia ylös, riittää kun kääntyilen puolelta toiselle. Kauan se kesti, se välähdys, mutta tulihan se sieltä. (Siis mistä?)


Ihan niin kauan ei kestänyt Pat Sloanin BOMin ompelu. Aika simppeli, mutta silti tunsin itseni tyhmäksi hanheksi. Keskineliötä lähinnä olevat lentävät hanhet tunnistin hanhiksi, mutta ulompia, joissa värit ovat toisinpäin, ryhdyin ensin rustaamaan kahdesta kahden kolmion neliöstä ennen kuin tajusin, että hanhiahan nekin ovat. Voiko tämän tyhmempää ompelijaa olla?


Mitenköhän kauan kestää, että saan selvitettyä työhuoneeni sängyn päällyksen? Siihen on kasautunut Tilkkupäiviltä ostettuja kankaita (pestyjä, niiden pitäisi alkaa muuttua peitoksi), batiikkeja (jotka myös odottavat peitoksi muuttumista), uusia villasukkia (menossa, en tiedä mihin) Kodin Ykkösen tyhjennysmyynnistä ostettuja lankarullia (1 €/kpl, miksen ostanut enemmän?), käsityölehtiä, neulomattomia villalankoja jne. Pitäisi taas kai perustaa uusia projektikasseja, etten vain ompele villasukkia batiikkipeittoon tai ryhdy neulomaan ompelulangoista sukkia.

16 kommenttia:

 1. Ompeluhuoneen sängynpäällys on myös täällä uusien kankaiden säilytyspaikka, vaikka niille olisi jopa tilaa lipastossa. Hyvä idea tuo pöydän toimivuus. Itselläni jotain samantapaista.

  VastaaPoista
 2. Nyt kiinnostaisi tietää, miten hirsimökki oikeasti ommellaan ja miten entinen metodisi poikkesi oikeasta! Ehkä minäkin ompelen hirsimökin väärin?

  VastaaPoista
 3. Nuo vanhat kokopuiset kirjoituspöydät ovat oivia. Sivutasoista saa kätevästi lisätilaa ja kokemukseni mukaan ompelukoneen ääni on hiljaisempi kokopuisella kuin nykyisistä materiaaleista tehdyillä pöydillä. Hirsimökkiblokkeja on kätevää tehdä sarjana eli kaitaleeseen yhdistetään peräjälkeen monta blokinalkua. Sitten leikataan toisistaan irti ja silitetään saumat. Sillälailla säästää ompelulankaa ja tulee tasainen tulos. Tosin menetelmä saattaa teollisena tekotapana alkaa ahdistaa eikä tunnu yhtä luovalta kuin yksittäin tekeminen.

  VastaaPoista
 4. Minulla on joskus ollut vanha toimistopöytä, jossa oli kaksi laatikostoa molemmin puolin ja minulla oli aina ylimmät laatikot aukia aputasona kun ompelin, nykyään ovat enää laatikostot tallella, kun piti saada säädettävä ompelupöytä:) Hirsimökin voi tehdä niin monella tavalla ja siitä on monta versiota.

  VastaaPoista
 5. Kiva ompelupiste on sinulla. Kätevä ommella kun kaikki on lähellä eikä tarvitse koko ajan poukkoilla:)
  BOM-blokki on siisti ja siinä on kauniit värit.

  VastaaPoista
 6. Ei tuo hirsimökki niin helppo ollut minullekaan, vaikka niin luulin. Hienon blokin teitkin.

  VastaaPoista
 7. Kauniit värit hirsimökissäsi! On todellakin toimiva ompelupiste. Erityisesti tuo silitystaso on paljon kaivattu.

  VastaaPoista
 8. Ompelutyöhuoneesi näyttää tosi käytännölliseltä, ei kannata turhaan raivailla sänkyjä ja muita näkyviä paikkoja siisteiksi. Minä raivasin ja nyt on niin paljon tavaraa kateissa, että aika menee etsimiseen eikä ompelusta tule mitään. Pat Sloan ja hirsimökki näyttävät hyvältä.

  VastaaPoista
 9. Pöydästäsi on muotoutunut upea monitoimikeskus!!
  Ihana työpiste muutenkin, luonnonvaloa kahdesta suunnasta!! :o)

  VastaaPoista
 10. Eikö ole ihanaa, kun koko ajan oppii jotain uutta! En ole koskaan ommellut hanhia, joten ainakin sen oppiminen on joskus edessä. Kotoisalta näyttää sängyn päällys. Minulla tosin ylimääräisen pöydän päällys on kuorrutettu vastaavanlaiseksi.

  VastaaPoista
 11. Kauniit värit on hirsimökissäsi!
  Oli ihanaa nähdä tuo sinun sängynpäällyksesi. Ihan säikähdin, että kuka on meillä käynyt kuvailemassa;) Jos sen siivoaa, niin muutama päivä ja taas se on täynnä juuri niitä lehtiä, kankaita, lankoja...

  VastaaPoista
 12. Kivoja mökkejä tulossa. Itse rakentelen noita niin että lisättävä suikale on siellä alla ja sarjana niinkuin Kvilttaaja ylempänä kertoi. Jostain syystä saumavara kääntyy kuin itsestään ulospäin enkä harrasta välisilityksiä näissä ollenkaan. Ainakin saumavaroja voi tällätavoin helpommin vahtia etteivät mene kierteelle.

  VastaaPoista
 13. Ompa kompakti työpiste.
  Iloista väriä uusissa kankaissa. Pidä vaan kankaat esillä, niin ne inspiroi tekemään.

  VastaaPoista
 14. Kaunis hirsimökki on tulossa Sinulle.Värit ovat kertakaikkisen upeita.Työpisteesi on uskomattoman upea.Meillä kaikilla taitaa joskus olla kankaita,lehtiä.kirjoja aivan sikin sokin,mutta viis siitä.

  VastaaPoista
 15. Aina sitä näissä käsityöhommissa näköjään oppii uutta, vaikkakin minun silmään kaikki tekemäsi tilkkujutut on huikeita.

  VastaaPoista
 16. Loistava ompelutyöpiste! Ja ihan sinun värisesi kaaos sängyllä ;) Minäkin olen oppinut, että jos liikoja siivoilee / järjestelee ompeluhuoneessa, niin kauan ei mene, kun taas samanlainen kaaos vallitsee... BOMisi on myös hieno!!!!

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!