Sivut

lauantai 7. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, ikivanhat kujeet

Helmikuussa 2015 olen laittanut alkuun peittoa batiikkisuikaleista. Valmiin paketin värit eivät suostuneetkaan omaan silmään, ja homma jäi odottamaan lisäkangasta. Vuotta myöhemmin olin taas laskeskellut batiikkejani, ja todennut, ettei riitä vieläkään. Kankaita on hankittu lisää, ja nyt vihdoin joulun välipäivinä päätin, että peiton tekele on saatava edes jonkinlaiseen kuosiin. Neljättä kertaa en enää halunnut opetella, miten blokki tehtiinkään enkä palautella mieleen, millä logiikalla eri värit sijoitetaan vierekkäin. Päätin, että muuta työtä en aloita, ennen kuin ainakin blokit on ommeltu valmiiksi.


Samaan aikaan joulupyhien jälkeen D-insinööri aloitti 2000 palan palapelin. Minulla paloja on 2376 . Hyvin mahtui kummankin harrastukset ruokapöydälle, ja menihän se vähän kilpailuksi, kumpi saa urakkansa ensin valmiiksi, vaikka kisa olikin aika epäreilu.


Blokit ommellaan kaitaletekniikalla, ja on välillä aika puuduttavaa surrutella kankaanlevyisiä kaitaleita yhteen kilometritolkulla. Uutta lankaakin sai olla puolaamassa vähän väliä.


Kun en yleensäkään kovin paljon aikaa käytä räknäykseen, niin olin varmaan ommellut melkein puolet blokeista, kun aloin vähitellen ymmärtää, miten värit kannattaa sijoittaa kaitaleompeluksiin, jotta ne tulisivat edes vähän sievästi lopulliseen blokkiin. Hyvä, että edes siinä vaiheessa.


Nyt osassa  blokeista on tumma ruutu, osassa vaalea. Lisäksi on kymmenkunta blokkia, jotka ovat niin epämääräisiä, etten tiedä, kumpaan kasaan ne laitan. Ne ompelin ennen kuin minulla oli edes pientä tuoksunpoikasta kaitaleiden järjestyksestä. Seitsemän blokkia on vielä tekemättä, ja nyt olen siirtynyt sarjatyöstä yksilötyöhän, jotta saan viimeiset blokit oikeanvärisinä. Kankaatkin alkaa olla aika finaalissa, joten hienosäädöllä mennään viimeisten blokkien kanssa.


Minä tietysti hävisin kisan. D-insinööri sai Carta Marinansa vuodelta 1539 valmiiksi jo heti uuden vuoden jälkeen, minulla kokoaminen jatkuu vielä pitkään. Mutta ihan eri sarjoissahan me kisattiinkin.


Tekniset tiedot: Peiton tavoitekoko n. 250 x 275 cm. Yhdessä blokissa on 24 pikkupalaa, blokkeja tarvitaan 99. Blokin ohje löytyy täältä.

20 kommenttia:

 1. Peittohan etenee hienosti. Kohta pääset tikkaamaan. Ison peiton tikkaamisessa on aina valtavasti työtä. Mutta onhan sulla kunnon kone siihen hommaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kvilttaaja. Kun nyt pääsisin tikkaamiseen asti, alkoi tuo leipätyö taas haitata harrastuksia :D

   Poista
 2. Huh, mikä urakka. Tuohon ei mun taidot eikä hermot ikimaailmassa riittäisi. Hieno tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos riittää ruusupöksyihin, riittää tähänkin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, näen jo sieluni silmin kasvarissasi tilkkupeiton...

   Poista
 3. Voi, miten hauska kisa! Onnea miehellesi, jonka ei tarvinnut ommella paloja yhteen. Kauniita blokkeja olet saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena! Juu, helpommalla tuo siippa pääsi...

   Poista
 4. Ihanat batiikit! Tulee todella hieno peitto ja iso sellainen. Kaitaletekniikalla saa erilaisia blokkeja tehtyä, kiva tekniikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkkureppu, miulle on kai kehittynyt viha-rakkaus-suhde batiikkeihin, yhtenä päivänä tykkään kovasti, toisena en ollenkaan :D

   Poista
 5. Upeita blokkeja. Tulee hieno peitto.

  Toisessa kuvassa sinulla on iso luuri. Kannattaako hankkia? Minulla on yksijalkainen malli pikkuviivottimille, mutta harvoin tulee käytettyä. Kun leikkaa pitkää kangasta, alkaa yläpää luistamaan (siis kankaan). Saattaisi auttaa siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Illirilli" Luuri ei juuri auta luistamiseen ainakaan minun kokemuksellani. Karheat tarrat viivaimeen on ehkä parempi apu. Luuri pitää sormet kaukana leikkurista, ja minusta viivainta on näppärä liikutella luurista, ja siten se nopeuttaa leikkaamista.

   Poista
 6. No huh, huh! Molemmat.
  Olisin ommellut ihan suit sait sinnepäin ja leikannut noin päin.

  VastaaPoista
 7. Näyttää kiinnostavalta batiikkiprojektilta! Kiva, että voit miehen kanssa vierekkäin harrastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkunviilaaja! Oikeastaan minä kävin vain leikkelemässä tuossa pöydän päässä ja menin sitten toisaalle ompelemaan.

   Poista
 8. Ihana väri! Hyvää vauhtia se näyttää valmistuvan. Kiva nähdä koko pinta kun se on koottuna. Palapelit on suosikkejani!!! Tuo olisi mieleinen yhdistelmä, välillä ompelua ja taas pari palaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija! Vauhti taitaa hiukan hiipua, kun loma loppui.

   Poista
 9. Voi teitä palojen kanssa leikkijöitä. Kivaa. Tuo peittosi väritys on aivan upea ja varmasti tulee tosi nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palat kuin palat, pääasia, että viihdymme! Kiitos Vekki!

   Poista
 10. Kauniita blokkeja olet ompelemassa ja eikös niin,että parempi myöhään kuin ei silloinkaan.Sinähän olet jo aivan vauhdissa ja loppusuoralla.
  Onnittelut teille molemmille,urakoida olette saaneet joskin hieman eritavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maaliin taitaa olla minulla vielä matkaa...

   Poista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!