Sivut

maanantai 17. heinäkuuta 2017

Kurssipaljastukset

Nyt on kaikki Mäntyharjun kansalaisopiston tilkkukurssit tältä kesältä päättyneet (jo reilu viikko sitten) ja voin paljastaa kurssituotokseni. Tuntuu aika vähältä, vain neljä työtä. Olenkohan vähän pettynyt määrälliseen kurssisuoritukseeni?


Japanilainen pussukka oli ensimmäinen työni kurssilla. Pääsin kurssille vasta maanantai-iltana, ja kun halusin päästä nopeasti hommiin käsiksi, tekaisin sukkelasti yksinkertaisen tilkkupinnan japanilaista pussukkaa varten. 


Halusin pussukasta korkean pitkille puteleille, samalla mallilla voi tietenkin tehdä juuri sen mallisen pussukan, kun itse tarvitsee. 


Pohja laskostuu sivukappaleiden väliin, tyhjänä pussukka on käytännössä litteä. Korkeus on 25 cm, leveys 22 cm ja pohjasta löytyy leveyttä 8 cm. Tukena on ohut vanu (pohjaan ei voi laittaa kovin jäykkää tukea), mutta sivuihin laitoin lisäksi Eurokankaan huopakovikkeen.


Kynien kanssa tuhersin puolitoista päivää. Ei niin, että ne olivat tuottaneet suurta tuskaa, vaan niiden tekemiseen jäi koukkuun. Ope-Sannalla oli kynäteemalla malli penaaliin ja reppuun, kurssitottelemattona tein kassin. Taustakankaaksi löytyi omasta varastostani lempimustani, jossa on erivärisiä pienen pieniä pilkkuja. Tätä kassia todella tykkäsin tehdä! Ja taitaa näkyä lopputuloksessakin (kuka sen kissan hännän jne)  Kassiin laitoin punotut valmissangat.


Tukimateriaali on Ullakasta joskus koekäyttöön ostamani laminoitu vaanhtomuovi, joka oli todella hyvä ratkaisu tähän. Tikatessani kassin kynien välistä ylös asti, tikkausten välit jäivät nätisti pullukaksi. Ei ehkä olisi onnistunut niin hyvin tavallisella vanulla. Kassin leveys yläreunasta mitattuna 39 cm ja korkeus 38 cm. Pohjan leveys on leveimmältä kohdaltaan 13 cm, pohja on erillisenä kappaleena ommeltu soikio. Pohjaan olisi voinut laittaa tukevamman tukimateriaalin, pohja vähän "putoaa". Aion testata päällitikkauksen ompelemista pohjan reunaan (jos viitsin).


Tämä kassi on mieluisin kurssilta valmistunut työ!


Olin ensimmäinen, joka kurssilla teki orvokkikranssin. Jälkeeni muutkin rohkenivat, vaikka siinä ei mitään erikoista ollutkaan. Monta erikokoista palaa joutui kyllä leikkaamaan, mutta ompelu sujui, kun palat oli oikeankokoiset. Taustakankaaksi olin napannut varastoistani vaalean kankaan haalean liloilla pikkukukilla. Kangas uhkasi loppua kesken, niin jouduin tekemään keskelle vielä yhden orvokin. Taustakankaan osalta keskellä oleva orvokkiblokki on todellinen tilkkublokki. Taustakangasta jäi tähteeksi pari olematonta suirua. Tämä odottaa vielä tikkausta, batiikkipeitto tukkii edelleen tikkausjonon. Koko on n. 60 x 60 cm.


Tähtiblokkeja ehdin kurssilla tehdä noin kaksi kolmasosaa tarvittavista, loput ompelin kotona. Ohje on valmille kaitaleille, mutta leikkasin itse kaitaleet, koska halusin pienentää kangasvarastoani. No, ei se paljon pienentynyt, yhden vaalean turkoosin ostin kurssikaupasta vielä lisäksi. Nopea ja helppo blokkimalli. Yhden blokin valmis koko  n. 30x 30 cm, tilkkupinnan koko nyt 148 x 184 cm valkoisella reunuksella täydennettynä. Tämä jäi tähän vaiheeseen, kun jäin miettimään, laitanko vielä turkoosia lisäreunukseksi. Kahta turkoosin sävyä löytyy vielä reunuksen verran. Peiton kokoa ei tarvisisi välttämättä kasvattaa, mutta jotain tuntuu kuitenkin puuttuvan. Kantin aion tehdä tähteeksi jääneistä kaitaleista "scrapina", riittäisikö se "sulkemaan" pinnan?

Kesäompeluni ovat varsin sääriiippuvaista. Kun paistaa, olen pihalla, kun sataa, ompelen. Millä tahdilla nämä keskentekoiset etenevät, sen tietää ehkä parhaiten Ilmatieteen laitos.

30 kommenttia:

 1. Voi, kun on kauniita töitä ja niin ihanan värisiä! Paljon olet kerinnyt tekemään.
  Tänä kesänä on kyllä kerinnyt ompelemaan, kiitos sen sallivat säät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tilkkureppu! Säät ovat todella olleet ompelumyönteiset :D

   Poista
 2. Kivoja töitä ovat kaikki. Onhan tuossa jo monta ompelusta viikolle, joka päivälle yksi;)
  Kynämalli löytyy minultakin ja ehkä yritän tehdä senkin jossain vaiheessa. Tähtiblokki on myös kiinnostava, muutama rulla valmista kaitaletta löytyy meiltä ja niistä olisi mukava ommella jotain. Sopivaa mallia en vaan ole löytänyt. Ehkä elokuussa Sannan kurssilta löytyy;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma. Tähtiblokki oli nopea ja kiva tehdä, etenkin kun piti huolta, että osat oli oikein päin ommellessa. Kovin montaa saumaa en onneksi joutunut ratkomaan.

   Poista
 3. Kynäkassi on iloinen ja hieno. Muutkin tuotokset ovat kivoja, mutta kynäkassi on ykkönen.

  VastaaPoista
 4. Vau, hienoja. Kynäkassi on suosikkini!

  VastaaPoista
 5. Kynäkassi on aivan huippu, taustakangas ja kaikki ihan täydellistä. Kyllä on hienoja tilkkutöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Poppy! Tykkään itse tuosta mustasta taustakankaasta kovin, se on aika monikäyttöistä, eikä ole niin "mustaa". Onneksi sitä on vielä jäljellä.

   Poista
 6. Aivan hengästyttää katsella, miten paljon olet kurssin aikana ehtinyt ommella. Orvokit ovat herkkiä, tosi kauniita, samoin turkoosit tähdet. Japanilaisen pussukan tikkaukset ovat kiinnostavia. Paras kaikista on kyllä kynäkassi. En yhtään ihmettele, että jäit koukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena! Näitä oli kaikkia mukava tehdä, mutta kynät olivat todellakin ylivoimainen ykkönen!

   Poista
 7. Huiman ihana tuo kynäkassisi! Syytä ollakin erittäin tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En taida raaskia sitä käyttää, kattelen ehkä puoli vuotta tuoli selkämyksellä roikkumassa :D

   Poista
 8. Kauniita töitä olet taas tehtaillut......kynälaukku on tosi hieno,ei sillä etteikö kaikki olisi kauniita.En ihmettele minäkään koukkuun jäämistä.

  VastaaPoista
 9. Kynäkassi on ykkönen! Vaikka kyllä ovat hienoja toisetkin! Varastojen pienentäminen on mahdoton tehtävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkkuilo! Minäkään en ymmärrä, miksi varastot eivät pienene vaikka kuinka yritän ommella?

   Poista
 10. Jaa että vähän on saatu aikaiseksi...minusta aika paljon! Kynäkassiin on löytynyt napakymppi tausta. Tähtipeittokin on todella kaunis. Luulen että se kantti riittää reunukseksi, etenkin kun se on kirjava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija! Taidan kallistua ehdotuksessi kantista.Nyt kun olen peittoa kuvasta katsellut, niin taidan mennä pelkällä kantilla.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! (ihanan monimerkityksinen nimimerkki sinulla!)

   Poista
 12. Tosi hienoja kaikki. Tuo kynäkuvio on loistava ja sopii moneen paikkaan. Orvokit uppoo aina minuun ja niin hieno työ on sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Orvokit odottavat nyt malttamattomina tikkaamiseen pääsyä.:D

   Poista
 13. Kaikki on oikein ihastuttavia, mutta arvaat varmaan, että tuo kynäkassi vei sydämen!

  VastaaPoista
 14. Minä tykkään, että valmista tulee omaan tahtiin, olipa se sitten hidasta nautiskelua tai vauhdikasta valmistumista.
  Kurssi on ollut onnistunut, valmiit työt ovat näyttäviä.
  Kettukassitkin varsin ihastuttavia.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!