Sivut

sunnuntai 12. elokuuta 2018

Vanhaa uutta

Pari viimeistä viikkoa on mennyt työelämää aloitellessa pitkän tauon jälkeen ja marjojen perässä ryömien. Kun nyt viimeinen (tai ainakin toiseksi viimeinen) mustikka on pakkasessa, nostin ompelukoneen pöydälle. Kun ei  mitään uutta ole ehtinyt syntyä, esittelen korjatun kassin (joka on täällä ollut jo vuosi sitten versiona 1).
Kynäkassihan syntyi Mäntyharjun kurssilla 2017, mutta on ollut käyttämätön, roikkui vain naulakossa tyhjää täynnä. Syy käyttämättömyyteen oli liian pitkät hihnat. Ompelin kassiin alunperin Prymin punotut valmishihnat viiden sentin kiinnikepätkillä. Kassi on itsessään aika korkea, joten kokonaisuudelle tuli mittaa, vaikka ei kantajakaan ihan hukkapätkä ole. Mutta sitä pystyi kantamaan ainoastaan olalla ellei halunnut sen laahaavan maata.


Toinen probleema oli kassin pohja. Kassissa on tilkkupinnan ja vuorin välissä Ullakan laminoitu vaahtomuovi. Toimii sivuissa enemmän kuin hyvin, koska vaahtomuovi jättää kynät hauskasti pullukoiksi, kun tikkaukset kulkevat kynien välistä.  Mutta pohjaksi vaahtomuovi on liian pehmeä, ainakin tähän malliin, jossa pohja on soikion muotoinen kappale. Pohja putosi ikävästi kuopalle, kun kassiin laittoi vaikkapa kirjan.

Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty, eipä puuttunut muuta kuin tekeminen. Ratkoin päällitikkauksen kassin yläreunasta. Mustaa lankaa mustalla pohjalla, onneksi en odottanut marraskuuhun. Vuorin kääntöaukon sauma auki ja kassi nurin. Sitten vuorin ja päällisen kiinnityssaumasta sen verran irti, että sain välistä hihnat irti.

Leikkasin EK:n huopakovikkeesta kaksi pohjan muotoista palasta, ja ompelin ne päällekkäin kiinni pohjan saumavaroihin. Napakasta puuvillaremmistä uudet hihnat, ne paikoilleen ja kassi oikein päin. Päällitikkaus reunaan ja kääntöaukko kiinni. Se oli siinä.
Ja kassi lähtee huomenna mukanani töihin.


Tässä kynäkassi vielä vanhoissa kantimissa.

Muntaipale- blogissa on hauska ompeluelokuu-teema. Linkin takana olevassa postauksessa esitellään jokaisena elokuun päivänä joku ompeluaiheinen blogi. Tilkkutie-blogini pääsi Eino-peiton kanssa eilisen päivän ompelublogiksi. Ihan vähän olen ylpeä, että tilkkuompelija kelpasi vaateompelijoiden joukkoon. Käykääpä kurkkaamassa, monta kivaa tutustumisen arvoista blogia.

19 kommenttia:

 1. Olet ollut tosi reippaana, ainakin minulta tuommoinen korjausompelu vaatii ihan kamalasti! Usein jää tekemättä. Kynäkassi on tosi upea! Kyllä se ansaitsi tulla rempatuksi käyttökuntoon. Huomenna saa työporukat ihastella sitä. Tummalla pohjalla nuo kirkkaat värikynät oikein loistaa. Huvää työviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marle. Siihen suunnitetteluun menikin tuosta vuodesta puolet. Tekemiseen kai muutama tunti. Aina tuon korjaaminen miehen raksahousujen korjaamisen voittaa :D

   Poista
 2. Ja onnittelut siitä, että juuri sinut on valittu mukaan tuollaiseen ompeluelokuuhun. Vaikka ei siinä mitään ihmettä okeastaan ole, työsi on taidokkaita ja tarinointi mukavaa luettavaa. Aina jotain uutta kivaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kun mikä! Ja nyt tuo ihanuus pääsee käyttöön! Ihana kun jaksoit korjata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna! Harmitti itseänikin, kun tykkään kassista ja se roikkui vain käyttämättömänä. Olen varautunut laittamaan kassin pohjalle vielä jonkun levyn, jos tuo tuplahuopa ei auta.

   Poista
 4. Kynäkassi on pirteä ja oikean mittaisilla hantaakeilla saat sillä kuljetetuksi kaiken tarpeellisen. Tuollaiset pienet korjaukset tuppaavat jäämään tekemättä ja koko ihanuus jää turhan pantkiksi. Hyvää alkanutta duunisyksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vuoden tätä remonttia suunnittelin, pari tuntia taisi mennä toteutukseen. Sitten sitä aina ihmettelee, minkä ihmeen takia vetkuttelin tämänkin homman kanssa.

   Poista
 5. Mahtaa työpäiväkin sujua iloisesti kun on noin ihana kassi mukana! Kyllä kannatti korjata käytetäväksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen samaa mieltä, kannatti! Kiva leikkiä täti Monikaa töihin mennessä :D

   Poista
 6. Kyllä kynäkassi on kaunis, kelpaa sen kanssa mennä töihin. Usein korjaamisessa suurin työ onkin vanhan purkaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin on, murto-osa ajasta meni ompelemiseen verrattuna purkamiseen :D

   Poista
 7. Tämä kassi kääntää kyllä päät. Tykkään noista aikaisemmistakin kahvoista mutta käytännöllisyys ennen kaikkea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään paljon enemmän noista punotuista hihnoista, lyhyillä hihnoilla on vähän tylsä, mutta nyt kassi ei roiku naulassa.

   Poista
 8. Hyvä, että korjasit ja kassi tuli käyttöön:) Upea ja kaunis kassi, tuo kyllä huomataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Tilkkureppu! Ja on osoittautunut hyvin käytännöllisen kokoiseksi, mahtuu paperit ja eväät!

   Poista
 9. Olet ommellut aivan ihanan kassin ja korjannutkin vielä.Hyvä sinä

  VastaaPoista
 10. Tuo kynäidea on kyllä niin ihku. Ja sopii hyvin kassiin.

  VastaaPoista
 11. Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

  VastaaPoista
 12. Hyvä sinä. Muokkaamisella sait kynäkassistasi käyttökelpoisen! Kassin aika menisi ihan hukkaan, jos se vain roikkuisi tyhjänä naulakossa.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!