Sivut

sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Kurssiompeluksia

Juhannuksen jälkeisen viikon vietin Iitissä Perheniemen opiston tilkkutyökurssilla. Puitteet Vanhassa kartanossa olivat hulppeat eikä palellakaan tarvinnut missään vaiheessa. 


 Kurssin teemana olivat värisävyt ja ympyrät, mutta paljon muutakin oli mahdollista tehdä.


 Aloitin vinksahtaneista ympyröistä (wonky circles). Näistä tuli tyynynpäällinen. Tuo silmiinpistävä vaaleansininen kangas vaihtui toiseksi työskentelyn aikana. Samoin jouduin tekemään joihinkin blokkeihin lisäkaaria, että sain ne tarvittavaan mittaan.


Sitten siirryin reikiin, joka olikin tosi hauska juttu. En aloittaessani tiennyt, mihin reiät laittaisin, niistä tuli sitten kansion päällinen. Reiät ommeltiin hauskalla tekniikalla hyödyntäen kaavapaperia. Paperille piirrettiin ympyrä, se laitettiin kankaan päälle ja ommeltiin pitkin viivaan. Kangas leikattiin ympyrän sisältä pois ja saumavara hakitettiin. Paperi käännettiin toiselle puolelle, silitys  - ja siinä oli kaunis, tasareunainen reikä. Minä laitoin taustalle kirjavan kankaan, jonka tikkasin ympyrän reunoja pitkin kiinni. Opettajalla oli mm. pussukka, johon oli laitettu kristallimuovi-ikkuna ympyrään. Viimeisenä revittiin paperi välistä pois. Saumavaroihinhan jää pienet hakitetut paperikulmat, mutta ei ne siellä ketään haittaa. 


Viimeistelyssä tikkausmopo lähti käsistä. Innostuin tikkaamaan pientä piiperrystä, mallit nappasin kirjavan kankaan kuvioinnista.  


Takapuolella on vain yksi reikä. Tikkausta olisin voinut  jatkaa vielä lähemmäksi reunaa, se jäi mittavirheen takia  vähän autioiksi.

 Tekniikka on  hauska, ja sillä saa helposti kauniita ympyröitä soikioita tai mitä sitten haluaakaan tehdä. 


 Ympyrähulluttelun jälkeen vähän säntillisempiin töihin. Muunneltu hirsimökki paperiompelulla. Tämä oli varsinainen kuntojumppa. Kun jokaisen ommellun sauman jälkeen nousin seisomaan, silittämään  ja leikkaamaan, tuli noita ylösnousuja melkein sata. Kotona tämä olisi mennyt yhdellä istumalla, mutta kurssiolosuhteissa se ei onnistunut. Ei paha juttu ollenkaan! Ompelussa piti olla tarkkana, että kuvio lähtee kiertymään sinne, minne oli tarkoituskin. Tästä(kin) kummallisesta kuviosta tulee ehkä joskus tyyny. 

Värjäysjutut oli yksi asioista jotka halusin Perheniemessä oppia. Värjäsimme väriliukumia, ja opettajalla oli ohjeita töihin, joissa saattoi käyttää saman värin eli valoisuusasteita. 


Itse värjäsin kolmella sävyllä. Punainen ja sininen ovat suoraan purkista, lilan sekoitin itse noista kahdesta. Värjäys tehtiin pusseissa, ja oli kyllä vähän sotkuista puuhaa, vaikka tapaa sisäsiistiksi mainittiinkin. Vasemman puoleiset kankaat ovat ensimmäisestä väriliemestä, oikeanpuoleiset jälkivärejä. Ensin värjättyjä kävin möyhentämässä usein, ja sainkin kohtaisen tasaista, mutta eivät näytä kuitenkaan tehdasvärjätyiltä. Jälkivärjätyt olivat väriliemessä kahden yön yli, ja aika voimakasta tuli vieläkin. Näitä kävin vain kerran kääntelemässä, joten ovat kirjavampia. 


Jälkivärissä liotetut kankaat. Ei tarvinnut kauan ododtella kuivumista, kun lämpömittari näytti tukahduttavaa + 30.

 Olin varautunut värjäyksiin kumihanskoilla ja -esiliinalla, mutta silti sitä luulee osaavansa toimia sotkematta.


 Heti ensimmäiset värit tulivat (kai liian täyteen täytetystä) pullosta käsille. Vieläkin kynnenvierukset sinertää, vaikka värjäyssessiosta on jo kohta kaksi viikkoa. Tämä taisi olla japanilainen korinpohja, tai jotain sinnepäin.  Ehkä nämä sijoittuvat kassiin, tykkään niistä noin yhtenäkin rivinä (alla), aivan kuin boordina. 

 Torstai-iltana kuumuus alkoi tehdä tehtäväänsä ja tarvitsin aivotonta tekemistä. Aloin ommella silpputilkkuja yhteen pareittain, sitten leikkasin ne suurinpiirtein suorakulmaisiksi ja ompelin parit taas yhteen. Värien suhteen ei ollut sen kummempaa suunnitelmaa, kuin että otin toisen tilkun esim. punaisten pussista ja toisen sinisten.

 Tämä oli niin hauskaa, että jatkoin sitä vielä kotonakin - ja nyt minulla on vanhan autoni takakontti riemunkirjava! Olen Sanna Parankon autossa nähnyt tällaisen alustan ja ajattelin, että tähän voisi upottaa silppuja. Blokkeja tuli aika monta ylimääräistä, ja todennäköisesti tämä aivoton työ jatkuu, koska se on niin kivaa.

Tilkkupinta on tikattu parketinalushuovan päälle Se on mielestäni  hyvin samankaltaista kuin askartelutarkoituksiin myytävä kierrätyshuopa, mutta iloisempaa (vähän kirjavampaa) ja paljon halvempaa. Ainoa haittapuoli oli, että rautakaupasta piti ostaa koko 15 rulla, mutta rakentaja-alennusten kanssa metrihinnaksi tuli reilu 2 €. Suunnitelmissa on kasseja ja koreja, joihin voisin tuota huopaa upottaa. 
Ja olipa kiva lastata tänään ostokassit takakonttiin!

Kiitokset Ulla Meskaselle ja kurssikavereille kivasta kurssista!

17 kommenttia:

 1. Kaikkea kivaa olette tehneet! Reikäpinta on hieno, siihen sopii tosi hyvin nuo kirjavat kankaat. Japanilainen koripunonta on kaunis, mutta tuleva tyynynpäällinen ei olisi onnistunut minulta! Väärään suuntaan olisi kuvio lähtenyt ihan varmasti. Ensimmäiset värjäyksen olen minäkin tehnyt Ullan kurssilla. Kiinnostavaa hommaa. Tuo auton matto on ihan huippu! Iloinen ylläri aina boksin avautuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marle! Näistä jutuista moni juttu menee vielä jatkojalostukseen. Ullalla oli onneksi hyvät vinkit, miten pysyy järjestys tuossa pyörteessä.

   Poista
 2. Tuttuja juttuja monta vuotta Ullan kursseilla olleelle. Värjäyksessä Ulla on aika haka.Hieno autopeitto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kvilttaaja! Itselle uuden opettajan kurssilla saa uusia vinkkejä. Ja lähellä olleesta Wennströmin väritehtaalta haettiin uusia värejä kotivärjäystä varten :D

   Poista
 3. Tosi kivoilta näyttää kaikki mitä olet kurssilla ommellut! Kuvia katsellessa tuli heti mieleen "tuota haluaisin kokeilla". Auton takaboxin matto on kyllä kaiken huippu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma! Paljon tuli uusia ideoita kurssilla. :D

   Poista
 4. Kylläpä olet saanut paljon erilaisia juttuja viikon aikana tehdyksi. Ja kaikki ovat niin kivoja, että tekisi mieli kokeilla heti. Tuollainen auton matto pitää tehdä, koska meillä on juuri ostettu auto ja haluaisin takakontin säilyvän siistinä kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt jään odottelemaan, millaisen maton sinä teet takakonttiisi :D

   Poista
 5. Kurssi kuulostaa mukavan inspiroivalta. Riemunkirjava takakontti tuo hymyn huulille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja käynnistä blogissani. Inspiroiva oli ja tuosta takakontin uudesta sisustuksesta tykkään edelleen. Sinne on kiva välillä kurkistaa :D

   Poista
 6. Kyllä paljon kaikkea kivaa olet tehnyt kurssilla, värjäys on aina kivaa ja uudet tekniikat innostavia! Reikätekniikka on mielenkiintoinen,kiitos vinkistä pitää kokeilla. Muunneltu hirsimökki vaikuttaa vaikealta, mutta hieno on. Takakontin matto on kyllä niin riemastuttavan hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tilkkureppu! Kurssit on kyllä aina niin piristäviä, ja tilkkukavereita on kiva tavata ja saada uusia.

   Poista
 7. Antoisa kurssi. Monipuolista tekemistä ja valmista niin paljon!

  VastaaPoista
 8. Oi, onpa kutsuva kurssipaikka!
  Just luin Tilkuista totta -blogista, että Päivölässä olisi ensi viikolla tilkkukurssi, heti tuli kaihomieli, kursseilla on NIIIIIN kivaa! Mutta koneeni taitaa olla jo ruostunut käytön puutteessa...
  Peräkonttipeitto on upea!

  VastaaPoista
 9. Hienoja juttuja kaikki! Tuo kirjava kangas ympyröissä on ihan napakymppi! Pitäis ihan kaivaa kangasvärit esiin ennen kuin ne haihtuvat, se on kivaa mutta totta, sotaavaa hommaa. Kivan kuulionen kurssi!

  VastaaPoista
 10. Jännittäviä juttuja! Ja kaupan päälle sormet mekon väriin sopivat :) Takakontin sisustus on niin tilkkuilijan näköinen - kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 11. Aivan ihanaa väri-ilottelua. Tuo on se suola näissä tilkkutöissä.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!