Sivut

sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Kurssiompeluksia

 

Kesäkuun keskimmäinen viikko kului rattoisasti Päivölän opiston tilkkukurssilla, opettajana oli Hannele Wakkari. Helteestä huolimatta ompelutila pysyi onneksi viileänä koko viikon, mahdollinen hikoilu ei johtunut säästä. 

Oma tavoitteeni oli ommella, mutta tulla kotiin mahdollisimman vähän keskeneräisten kanssa. Tästä johtuen kävikin sitten niin, että minulla oli yksi täysin valmis pussukka ja tilkkupintavalmiudessa oleva peitto. 

(Kamukassista on kyllä päällikankaat leikattu, mutta valmistuneeko koskaan?)

Tämän nimi oli helppo pussukka, mutta kyllä se jonkun verran taisi kirvoittaa painokelvottomia ajatuksia. Omastani tuli vähän vänkyrä, ei taineet kulmat osua ihan niin kohdalleen kuin oli tarkoitus. Kuvassa pussukka on pakattu täyteen pyyhkeitä, että se näyttäisi edes vähän säälliselle.

Tilkkuvoileipä pussukkaa varten tikattiin ensimmäisenä, josta sitten leikattiin pussukan osat. Minulle tuli tuota tikattua pintaa kotiin viemisiksikin, kun meni tuumat ja sentit ihan vähän vaan sekaisin. Onneksi oikein päin sekaisin. 


 Tikkaamista vaille valmis tilkkupinta. Blokin nimi on Hullaanus (Simple Swoon) ja se on iso, 24 tuumaa kanttiinsa. Ajattelin, että kuudesta tulisi torkkupeitto, mutta tulikin vähän isompi.

Tähän olin varannut kaksi Kaffe Fassetin fat quarter -nippua. Ajatuksena oli hyödyntää kohtalaisen isoissa paloissa isokuvioinen kangas. 

 
Hannelen ohjeessa oli kankaiden asettelu oli niin, että keskitähden kankaasta tulisi myös suunnikkaat, jotka tilkkupinnassani ovat tummansiniset. Sattuipa sitten niin, että leikkasin ensimmäiseen blokkiin liikaa vääriä paloja, joten fat quarterista ei enää riittänytkään suunnikkaisiin.


 Mutta onni onnettomuudessa, näin kirjavat kankaat tykkäävät rauhoittavasta tummasta sinisestä, ja se myös yhdistää kaikenkirjavat blokit aika tehokkaasti.

Kankaat valitsin kahdesta nipusta kauneuskriteerillä. Reunukseen poimin sitten jäljelle jääneistä kankaista punasävyiset, kun en enää keltaista tai vihreää halunnut sotkea tähän. Leikkasin kankaat paloiksi, jotka sekoittelin sitten peräkkäin reunukseksi. Ompelin reunuksen neljännen kurssipäivän iltana suoraan kiinni yhteen ommeltuihin blokkeihin. Mietin yön yli ja ratkoin sen aamulla auki ja lisäsin väliin kaksi tuumaa valkoista. Vähän tuli ilmavamman oloinen näin.  

Tilkkupinta on nyt tikkausjonossa, pari kolme työtä on vielä sen edellä, mutta onhan minulla nyt kaikessa rauhassa aikaa suunnitella tikkausta. 

Kurssiohjelmaan kuului myös vierailu (lue:ostosmatka) kangastukku Tekstiilipalveluun. Enpä ole samaan aikaan kovin montaa kertaa nähnyt sellaisia määriä kankaita. Tilkkupintaan löysin sieltä taustakankaan, todella värikkään batiikin. Monenlaista vanua ja huopaa lähti myös matkaan. Varsinaisia tilkkupuuvilloja ei juurikaan ollut, mutta muuta katseltavaa yllin kyllin. Minimiostosmäärä kankaissa oli viisi metriä, se vähän jarrutti ostohaluja.

Täällä ei mittakepeillä pelattu, vaan koneet mittasivat ja rullasivat kankaat koneenkäyttäjän käskyjen mukaan. 


Koko alkukesän tilkkuilun jarruna on ollut EQA:n kuvanvaihtotyö. Vaikka se on pieni (20x40 cm), sen tekeminen on maistunut tervalle. Toisen työn tein melko nopeasti jo kevättalvella, mutta oma kuvavalintani, jonka käyttölupaan jouduin vielä näkemään vähän vaivaa, on tuntunut liian isolta palalta haukattavaksi. Jouduin laittamaan itselleni rajoituksen, ettei uusia töitä (kurssia lukuunottamatta) saa aloittaa ennen työ on valmis.  Nyt, kun deadline painaa päälle, se on vihdoin viimeistelty ja kuvattu, ja voin viimein alkaa tehdä jotain muuta tai ainakin tikata.


19 kommenttia:

 1. Kiitos kurssikertomuksestasi:)
  Viimeksi Hannelen kurssilla Päivölässä minulla oli sama tavoite, ei paljon keskeneräisiä kotiin viemiseksi. Sain tehtyä Dahlia-pussukan ja peiton pinnan. Olin tyytyväinen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma! Minäkin olen tyytyväinen, ettei ole kassillista keskeneräisiä. Ohjeet on kuitenkin tallessa ja niitä töitä on mahdollista tehdä myöhemmin, jos siltä tuntuu ja on tarvetta.

   Poista
 2. Kaunis peitto. Upeilla kankailla on suuri merkitys, mutta blokkimalli on myös kaunis. Valkoinen kaitale ennen reunusta on paikallaan. Olet näköjään päässyt vierailemaan kangastaivaassa. Mitenkähän olisin itse päässyt sieltä pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helena! Kyllä meilläkin taisi pari tuntia tuolla tukussa mennä. Kun en juurikaan harrasta vaateompelua, niin ostosvaihtoehtoja ei minulle ollut paljon. Vähän mietin, olisinko ostanut miniälle jotain kivaa trikoota lastenvaatteita varten, mutta viidestä metristä tekee aika moneksi vuodeksi ja kyllästymiseen asti pieniä paitoja :D

   Poista
 3. Hienosti sopii KF-kankaat tuohon isoon blokkiin. Se oli yksi suosikeistani 365-peitossa, siinä koko oli vain 6 tuumaa. Kaunis pinta tuli! Hyvä jarru olisi ollut minullekin 5 m ostaminen. Ihan vain hypistely olisi riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Kati! Tuolla Tekstiilipalvelussa olisi ollut hypisteltävää kuukaudeksi :D

   Poista
 4. Nättiä on. Kivoja töitä kaikki.

  VastaaPoista
 5. Wau! Vieläköhän joskus ehtisin Päivölän kursseille...? Tulee kaihomieli näitä katsoessa ja lukiessa.
  Tuo Tekstiilipalvelu on kyllä lähinnä raivostuttava paikka! Tarjontaa on niin paljon, ettei osaa enää valita - tyhjin käsin olen lähtenyt kotiin ja se on kyllä aika omalaatuista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kun menimme Tektiilipalveluun, luulin ensin, että siinä on vain se ensimmäinen halli. Mutta sitten se jatkui ja jatkui ja jatkui - ja kaikkea ei ehkä silti nähty. Sivuutin muut kuin puuvillakankaat reippaasti, vanut ja huovat olivat varma valinta, niitä kun kuluu koko ajan. Muissa kankaissa tuo 5 m kyllä rajoittaa...

   Poista
  2. Muistankohan oikein, että aiemmilla Tilkkuleireillä tehtiin kimppaostoksia, eli jos löytyi kiinnostusta 5 metrin edestä, saksittiin sitten Päivölässä sopiviksi paloiksi? Jotain kankaita muistan ostaneeni näin, että saatiin vaadittu pätkä täyteen. :o)

   Poista
  3. Oikein muistat, Päivölässä oli sitten kankaan jakajaiset :D
   Ostomahdollisuuden kuulemma saa, kun omaa Y-tunnuksen, ei ole mitään väliä sillä, minkä alan yrityksestä on kyse. Jäi selvittämättä, riittääkö, että on metsänomistajan Y-tunnus :D

   Poista
  4. Tai työpaikan!
   Olen etsinyt kohta puoli vuotta sopivaa ikkunaverhokangasta duuniin, mutta olin unohtanut tämän kokonaan! Kiitos!!!

   Poista
 6. Upea tilkkupinta ja Kaffetin kankaat ovat niin värikylläisiä, tulevat tässä oikein hyvin esille. Minulla oli myös Mäntyharjun tilkkukurssilla, että ei kovin paljon keskeneräisiä tulisi, aika hyvin pysyin tavoitteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tilkkureppu! Minun pitäisi iskeä kiinni aikaisemmilla kursseilla tulleisiin keskeneräisiin, niitä löytyy koko ajan jostain :D

   Poista
 7. Mukavan värikkäitä tilkkutöitä, pussukkakin näyttää oikein onnistuneelta.

  VastaaPoista
 8. Hieno blokki, mutta todellakin valtavan kokoinen. Pussukan kuprut ei haittaa, ainahan niissä jotain pullistumia on.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!