Sivut

lauantai 14. elokuuta 2021

Tikkausta, tyynyjä ja epp-rasia

 

 Bernina Aurorani on edelleen maahantuojalla päivityksessä, mutta tekemistä on ollut siitä huolimatta. Tikkausjonosta purkautui ensin pienemmät työt, kaksi tyynyä, Make Modern-lehden Harvest-malli ja viime kesänä Perheniemessä tehty hirsimökkimuunnelma.

Harvestiin tikkasin lehdyköitä tai tähkiä tai mitä nyt kukakin tässä näkee. 

Keskelle tuli rinkula sekä harmaalla että keltaisella tikkauslangalla. 

Tyynyä suunnitellessa mietin ensin ihan muita värejä, mutta mallin keltainen ja harmaa miellyttivät niin paljon, että taivuin suunnittelijan värivalintaan. Etenkin kun kotoa löytyi paikka tälle väriyhdistelmälle. Eteisessämme on vanhempieni v. 1958 hankkimat nojatuolit, jotka kunnostutin kymmenisen vuotta sitten. Näissä istutaan aika harvoin ja laitoin tyynyyn ohuehkon täytteen, joten vielä mahtuu tyynystä huolimatta istahtamaan tuolin reunalle kenkiä jalkaan laittaessa.

Perheniemen tilkkukurssilla 2020 tehty hirsimökkimuunnelma löysi myös tikkinsä, kylläkin pitkän kaavan kautta. 
Versio 1: Tikkasin (=yritin) vapaalla konetikkauksella käsivaralla muutaman millin sauman viereen, ei onnistunut, tuli kaikkea muuta kuin suoraa. Onneksi ei tarvinnut purkaa kuin kymmenisen senttiä.
 
Versio 2: Tikkasin vanhalla Berninallani suoraa tikkiä samaan kohtaan. Ei näyttänyt hyvälle. Kapeissa kohdissa liikaa saumoja pienessä tilassa. Purin 20 cm.
 
Versio 3: Tikkasin vapaalla tikkauksella saumojen väliin samantapaista kuviota kuin toiseenkin tyynyyn. Kapeita osuuksia, mutta näytti aluksi ihan kivalle. Sitten alkoi tuntua, että tyynyyn tulee likaa tavaraa ja alkuperäisen pinnan kuviointi katosi. Ratkoja kehiin ja tikkaukset purkuun. Tikattu oli noin kolmannes pinnasta. 
 
Versio 4: Tikkasin vanhalla Berninalla suoraan saumaan. Nyt alkoi kelvata tällekin tekijälle. Viuhkakuvio korostui ja tilkkukuvio pääsi oikeuksiinsa. 
 
Versio 5: Tummaan lilaan reunaan piirsin samanlaisia kuvioita kuin tilkkupinnassa, mutta pienempinä. Yhtä reunaa tikkasin puoliväliin. Oli niin levoton ja vei huomion keskiosasta, että purin pois. Reuna on nyt kokonaan ilman tikkausta.
 
Tilkkupinnan alla on silitettävä, ohut vanu ja taustakangas. Saa luvan kestää. 
Tätä tyynyä on siis enemmän purettu kuin tikattu, mutta lopputulos miellyttää kyllä omaa silmääni näin.
 

Viime syksynä aloitettu english paper piecing-työni Millefiori La Tarantella on kasvanut tästä kesäkuisesta kuvasta pituutta, hitaasti, mutta on kasvanut kuitenkin. Mallineet ja muut tarvikkeet ovat olleet pakasterasioissa, raejuustopurkeissa ja kaikenlaisissa törpöissä. Välillä on purkki hukassa ja neulat väärässä paikassa. 
 
Löysin ihan marketista rasian, johon saan nyt kaikki ompelussa tarvittavat samaan paikkaan. Päätylokeroita jaoin vielä muovisilla pumpulipuikkolaatikoilla pienemmiksi, mahtuivat just tuonne sisään. Langat, neulat, pikkusakset, mallineet, valmiit palaset ja käsillä olevien kuvioiden kankaatkin mahtuvat näppärästi nyt samaan paikkaan. Ja kansi kiinni, niin säilyvät ompelujen välissä pölyttöminäkin.


15 kommenttia:

 1. Molemmat tyynyt on hienoja!!

  VastaaPoista
 2. Kelta-harmaassa tyynyssä näen liikettä, miellyttää silmääni. Tilkkumökkimuunnelma on tosi mielenkiintoinen, mutta oletpa jaksanut kokeilla eri tikkauksia pintaan! Paper piecing -työ on kaunis. Olet todella järjestelmällinen ompelija. Minulla tilkut muodostavat aina epämääräisiä kasoja pöydälle ja sitten tuskailen, kun jotain puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena! Järjestelmällisyyteni on varsin satunnaista, jossain jutuissa toteutuu, mutta kyllä niitä kasoja löytyy täältäkin.

   Poista
 3. Kauniita tyynyjä taas kerran!
  Erinomainen ostos tuo arkinen muovirasia. Luova ratkaisu - sinulla niitä riittää - oli rasian jakainen pikku osastoihin. Nythän se on just eikä melkein!

  VastaaPoista
 4. Sinulta tuo tikkaus sujuu. Kauniit ja sopivan modernit mallit tyynyissä. Millefiorissta tulee huikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija! Sujuu, kun moneen kertaan tekee :D
   Millefiori ei ole juuri edennyt Lohjan jälkeen, mutta ehkä taas kohta otan sen työn alle.

   Poista
 5. Onpa taas niin kauniita päällisiä. Tikkaus tekee ihmeitä, työhön tulee kolmiulotteisuus.
  Alimman työn kohdalla olemattoman hattuni nosto. Voi valtava!

  VastaaPoista
 6. Upeita tyynynpäällisiä ja hienoja tikkauksia! Lokerolaatikot ovat mainioita säilytyksessä ja keskeneräisissä töissä:)

  VastaaPoista
 7. Upeat tyynynpäälliset tikkauksia myöten! Lokerolaatikot ovat mainioita tarvikkeiden säilytykseen.

  VastaaPoista
 8. Tosi hienot tyynyt ja tuo paper piecing -työ on ihan mielettömän hieno!!!

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!