Sivut

tiistai 15. maaliskuuta 2022

Kymmenen vuoden projekti

 

Elokuun alussa 2020 aloitin kymmenen vuoden projektini, english paper piecingillä ommeltavan Millefiori-peiton, La Tarantellan. En vieläkään ole ihan varma, mikä minuun oikein meni. Suurpiirteinen minänikö askartelisi pienten kankaanpalasten ja vielä pienempien paperinpalasten kanssa vuositolkulla. Annoin itselleni kymmenen vuotta aikaa saattaa työ valmiiksi (tai sitten haudata se kaikessa hiljaisuudessa ufojen hautausmaalle). 

Kun ompelin ensimmäisiä tähtiä, toivoin, ettei niitä kovin montaa peitossa olisi. Sakaran pituus on n. 3 cm ja leveys alareunasta sentin verran. Puutteellisella hienomotoriikallani yritin saada kankaanpalaa asettumaan mallineen ympärille, ensimmäiset sakarat (eivät kuvassa) olivat aika mielenkiintoisen näköisiä.
Toivettani ei kuultu. Tähän mennessä olen ommellut yli 90 tähteä (= yli 450 sakaraa), eikä peitto ole vielä edes puolivälissä. Uskallan kehua, että tuolla määrällä taidot on jo vähän kasvaneet eikä miniatyyrityö tunnu enää niin ylivoimaiselle.

Aluksi leikkelin kankaanpaloja ihan summassa. Sitten näin kuvia Millefioreista, joissa kankaat oli leikattu fussy cutting-menetelmällä. Kun annat fussy cut-tilkuille pikkusormen, niin se vie koko eukon. Aloin katsella kankaitani ihan uudella silmällä. Juurikaan en etukäteen mallaile millaisia kuvioita syntyy, leikkaan vain samasta kohdasta kuvioita ja katson mitä tulee ommellessa näkyviin. 

 Tämän ensimmäisen ison roseten myötä minulle aukeni, miten käyttää värejä. Tummaa ja vaaleaa niin, että ne nostavat toisensa näkyviin. Pari ekaa pikkurosettea ei pääse tähän mukaan ollenkaan kummallisten värivalintojen takia.

Työ on pituussuunnassa saavuttanut mittansa, nyt levitän sitä kumpaankin suuntaan. Tiedän, että on aikaista miettiä tikkausta, mutta silti pieniä pistoja pistellessä, mietin, miten ihmeessä tämän aikanaan tikkaan. 


Keskiosa ja vasemmalla puolella, keskellä oleva kappale on tehty. Pisteltävää riittää, mutta onhan minulla vielä yli seitsemän vuotta aikaa. Kaavio on paikoitellen epätarkka, suurennuslasista on iso apu kuvioita tiiraillessa. Mallin tekijä on oikaissut joissakin kohdin. Tummien, rosettien välissä olevien palojen muodot joutuu itse pähkäilemään, ne on kaaviossa niin epäselvät (=tasaisen mustaa).

Olen aika paljon ommellut tätä lomilla, tämä työ on helppo kuljettaa mukana. Nyt päätin, etten ota toistaiseksi neulomista telkkarikäsityöksi, vaan pistelen La Tarantellaa kasaan.  Jos projektiaikakin siinä vähän kutistuisi.

Jos joku olisi minulle kymmenen vuotta sitten sanonut, että teen tällaista, nauraisin varmaan vieläkin. Mutta nyt en naura, vaan ompelen.

P.S: Paloja on tällä hetkellä yhteen ommeltuina n. 1200

20 kommenttia:

 1. Johan on tulossa upea peitto. En uskaltaisi ikinä aloittaa tuollaista tilkkutyötä. Värien käyttö on hallinnassa. Muistahan laskea tilkkujen määrä myös lopussa. Fussy cutting -menetelmä tekee työstä todella hallitun kokonaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helena! Kyllä lasken, ohjekirjan välissä on kirjapitosivu muistiinpanoja varten :) Lasken muissakin töissä melkein aina tilkkujen määrän. Sillä voi sitten brassailla ainakin tilkkutöitä tuntemattomille, kun he ihmettelevät, miten monta palaa tuossakin työssä on :D

   Poista
 2. Kertakaikkiaan upea peitto tulossa ja tässä haastetta kerrakseen! Värit ovat ihastuttavat. Näyttää mielenkiintoiselta tuo fussy cutting-menetelmä. En ole koskaan kuullutkaan.
  Olen itsekin miettinyt sellaista ikuisuus projektia, mutta niitä löytyy tällä hetkellä kaapista niin monta, että ehkä vielä odottelen sen kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tilkkureppu! Tämä ainakin muistuttaa ikuisuusprojektia, kun ajattelee, mitä on vielä jäljellä :D

   Poista
 3. Ohhoh, kyllä nyt on tulossa jotain äärimmisen kaunista:) Aikamoisen urakan olet ottanut vaikka aikaakin siihen olet varannut:) Tuota menoa siihen kuitankaan kymmentä vuotta menee jos ei tule taukokohtia;) Nostan hattua toisen ja kolmannenkin kerran:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma! Ajattelin laittaa aikatavoitteen kauas, ettei ihan äkkiä tule paniikkia. Mitä enemmän olen käsinompelua tehnyt, sitä enemmän siitä tykkään.

   Poista
 4. Tuota kauniimpaa työtä ei olekaan! Minä hikoilen jo niiden heksagon kukkieni kanssa a nehän on lasten leikkiä tuohon verrattuna. Tietenkin tikkaat sen käsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiros, Marle! Keskeneräisestä ei vielä tiedä, mitä siitä lopulta tulee. :D

   Poista
 5. Ahkeruus kovankin onnen voittaa, vai miten se nyt menikään - hienoa tulosta on joka tapauksessa syntymässä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannele! Ahkeruuden aste vaihtelee kyllä välillä kovasti

   Poista
 6. Tuosta tulee niin kaunis, että houkuttasi alkaa oma kymmenen vuoden työ. Mökkimatkoilla autossa sitä voisi ainakin tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tämä on niin kivaa. Jos päädyt Millefiori-malleihin, vahva suositus tilata valmiit mallineet https://www.sewandquilt.co.uk/collections/millefiori-quilt-kits
   Jos nyt olisin tilaamassa, tilaisin koko Complete Kitin mallineita, nuukuuksissani tilasin kaksi Starter Kitiä, ja jouduin tilaamaan vielä pikkukolmioita ja jotain muutakin lisää. Compelete Kitin kanssa pitäisi olla mallineita niin paljon, ettei niitä tarvitse kierrättää eikä purkaa välillä pois. Etenkin pikkukolmiot (tähtien sakarat) eivät kestä kovin montaa kertaa käyttää.

   Poista
 7. Aivan ihanaa värien ja kankaiden käyttöä! Uskon kyllä että fussy cutting vie mennessään. Ja käsin ompelu - aivan upeaa! Kyllä hengästyttää katsella urakkaasi :)

  VastaaPoista
 8. Wau, olen täysin sanaton! Täysin. Huimaa...

  VastaaPoista
 9. Mielenkiinnolla olen seurannut tätä sinun projektiasi. Tämä on varmaan niitä "kerran elämässä, ja ikinä en enää tee uudestaan" -juttuja.

  VastaaPoista
 10. Oih ja voih, ihan henkeä salpaa, niin hienolta näyttää! Tuon kohdalla tavallinen hexagon-työ jää ihan varjoon (ja itselläni ei taida 10 vuotta riittää siihenkään...)

  VastaaPoista
 11. Kerropa poistatko taustapaperit pois vasta sitten kun EPP tilkkutyön pinta on valmis vai niin että otat keskeltä hiljalleen niitä pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistan niitä keskeltä kun saan yhden "lämpäreen" tehtyä ja jätän vain reunimmaiset paperit. Kierrätän samoja papereita, koska niitä ei riitä koko peittoon, paloja on niin paljon. Käytän papereita niin kauan kuin ne kasassa kestävät.

   Poista
 12. Ovatko ommellut kangas palaset paperin poiston jälkeen näyttäneet kutistuneelta? Minä kurja venytin joitakin kankaita paperin päälle. Kohta kokeilen josko silitys auttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole huomannut kutistumista, mutta en ole kyllä venyttänytkään

   Poista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!