Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2014

Viikonlopun riitakaverit...

... ovat tässä! 

Toinen kerta metallilangoilla tikkaamisessa oli yhtä kiukuttelua puolin ja toisin. Kullanvärisellä langalla tikkasin yhden pikkuliinan ennen joulua, joten osasin aavistaa haasteita. Kultalanka tuntuikin nyt suorastaan helpolle, vihreä ja sininen olivat todella konstikkaita.

Opin, että
* Top Stitch -neula oli ainoa joka pelitti edes jollakin tavalla
* ylälangan kiristys pitää olla todella löysällä, kokeilematta jäi vain nolla-asento (en kyllä tiedä, onko nollaa edes mahdollista valita)
* parhaiten ompelu sujui piston pituuden ollessa 3 mm
* onnistumisposentti kasvoi, kun ompelin niin hitaasti kuin vain pystyin, vältin kaikkia äkkinäisiä liikkeitä, nopeudenvaihtoja tai muita ennalta määrittelemättömiä riskitekijöitä (viimeisessä en kovin hyvin onnistunut)
* langan katkeamista voi ennaltaehkäistä vahtimalla silmä tarkkana langan kierteelle menoa ennen kuin kierteet pujahtavat langankiristimeen
* kun lanka alkaa näyttää kierteiselle, kannattaa langoittaa koneen uudelleen (oioin kierteet sitä ennen)
* vapaa konetikkaus - päätin unohtaa metallilangalla!
* ei kannata hermostua, vaikka lanka katkeaa noin neljättä kymmenettä viidettä kertaa. (vaikein kohta)

Kun olin kantapään kautta oppinut em. asiat, kuukkeloin "sewing with metallic thread". Ja suurinpiirtein samat ohjeet löytyivät internetin ihmeellisestä maailmasta. Kokeilematta oli jäänyt oikeastaan vain ohje laittaa lankarulla pieneen juomalasiin muutaman metrin päähän koneesta. (Epäilin kyllä kovasti, olinko ymmärtänyt tämän kohdan oikein!?!)

No, sain tehtyä melkein sen, mitä olin suunnitellutkin. Eikä taloudellinen tappiokaan ollut mittava, vaikka roskiksesta löytyi ainakin sama määrä lankaa kuin tikattavasta työstä. Olin ostanut langat jostain poistosta  1 € /rulla. Tulipahan testattua ja kokemusta karttui!

Kinaamisen välityönä tein Aurifilin helmikuun BOMin. Sen jälkeen jaksoin taas harjoittaa kantapään kautta oppimisen jaloa taitoa.





18 kommenttia:

  1. Varmaan langan laaduissa on eroja. Muistan tikanneeni joululiinoja metallilangalla ilman ongelmia. Jopa kirjoitin kaunokirjoitustikillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli taisi ollakin niin, ettei halvalla saa hyvää :D. Otan vinkkejä vastaan, millaisia nimiä kannattaisi rullista etsiä.

      Poista
  2. Minulla on sekä onnistuneita että vähemmän onnistuneita kokeiluja metallilangoilla. Onnistunein on Madeiran hopealanka, jota ostin joskus 2000 m rullan jostain loppuunmyynnistä - toimii kuten mikä tahansa lanka koneessa. Vähemmän onnistunut oli niinikään jostain poistomyynnistä mukaan lähtenyt kuparinvärinen rypyliäinen lanka. Tikkasitko vapaata tikkausta vai "tavallista" suoraa yläsyöttäjän kanssa.Tuliko kuukkelissa vastaan lankarullien asento-oppia? Jos lanka on rullalla ristiin puolattuna, se tulisi saada purkautumaan rullan pään kautta myötäpäivään, eli se tulisi olla koneen vaakatasoisessa lankatelineessä. Jos se on rullalla tasaisesti reunasta reunaan, sen pitäisi purkautua ommellessa sivulta, eli rullan tulisi olla pystyasennossa olevassa lankatelineessä. Kuvassa olevat rullat ovat ilmeisesti näitä jälkimmäisiä. Noiden asentojen pitäisi ehkäistä langan kiertyminen. Kireydessä nolla on olemassa/käytettävissä, ja joissakin koneissa metallilanka vaatii sitä. Kaikkein haasteellisin on nauhamainen metallilanka - tuo vihreä näyttää siltä. Ja viimeiseksi: isosilmäinen neula - top stitch, koko 90/14. Ja jos mikään näistä ei auta, niin sitten metallilanka puolaan ja ompelu nurjalta on vaihtoehto. Tikkausmallin voi tarvittaessa ensin merkitä oikealle puolelle käyttämällä veteen liukenevaa lankaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tavallista suoraa menin koko ajan yläsyöttäjän kanssa. Juu, asento-oppia oli myös tarjolla kuukkelissa. Itse ehdin sitä kantapään kautta-tekniikalla jo vähän tajutakin ennen kuukkelointia. Pitkät rullat ova todella molemmat litteätä lankaa, Gutermanin Sulky, kultalanka on Mölnlycken. .

      Poista
  3. Olet kyllä sitkeästi jaksanut yrittää, joku muu olisi voinut jo luovuttaa:) Se joku en ole minä kun en tuohon hommaan ryhtyisi alkuunkaan:) Ja nyt kun näin sanon niin kait minä jonain päivänä huomaan omistavani metallilankoja;)

    VastaaPoista
  4. No olet kyllä ollut kärsivällinen metallilangalla kanssa, mutta kiitos yritän muistaa itse kun kokeilen tikkaamista, tästä postauksessa saamista vihjeistä!
    Kaunis on Bomi:si, en tosiaan ole kerinnyt kun tulostamaan vasta tänään ohjeen, mutta perässä tullaan.

    VastaaPoista
  5. Metallilanka on todella haasteellinen. Peesaan Hannelea: Kuvasi lankarullat kuuluvat pystyasentoon ja niin että lanka juoksee pyörivältä rullaltai (tovoittavasti koneessasi on sekä vaaka- että pystypidike, TopStich neulassa on niin iso reikä ja pitkä ura, että langan ei pitäisi kulua, ylälangan löysääminen, alalankana mahdollisimman ohut lanka. Käyttämäsi lankamerkit ovat molemmat laatutavaraa. Minulla on Madeiran metallilankoja eikä niistä ole ollut ongelmia.

    VastaaPoista
  6. Onpas nätti, kyllä sä olet nopea. Mä en ole päässyt vielä alkuunkaan helmikuun blokis.

    VastaaPoista
  7. Itse olen hylännyt nuo metallilangat kokonaan. Käytän konekirjontalankoja, niissä esim voimakas keltainen ajaa saman asian kuin kulta.

    VastaaPoista
  8. Hui, metallilankoja kartan minäkin niin kauan kuin vaan pystyn! Olet ollut todella sinnikäs!! Juttusi oli hyvä, koska olet saanut vinkkejä, joita me muutkin voidaan hyödyntää;O) Tulin tänne suoraan katsomasta paraateja ja jotain häikkää on sinun peitossa... ei näytä tutulta lainkaan... taidan kommentoida siitä Sintalle...

    VastaaPoista
  9. Samammoisii kokemuksii on mullaki. Ennoo jostai syyst käyttäny metallilankoi pitkii aikoihi...

    VastaaPoista
  10. Myös minulle metallilangat ovat tuottaneet hankaluuksia ja en ole niitä käyttänytkään pitkiin aikoihin. Nyt voisi otaa opiksi noista ohjeista ja kokeilla taas. Oletpa ollut nopea helmikuun blokin kanssa. Kaunis!

    VastaaPoista
  11. Tuo blokkisi on syötävän ihanan värinen!

    VastaaPoista
  12. Kuulostaa vaikeelta toi metalli langalla tikkaaminen, hui´, mutta kaunis tilkkuilu!!

    VastaaPoista
  13. Kuulosti niin tutulta tuo metallilangan kanssa taiteilu sillä erotuksella, että minä heitin langat kiroillen roskikseen. Mutta kiitos vihjeistä taitaa olla pakko yrittää vielä.

    VastaaPoista
  14. Your Aurifil block is lovely , I just finished mine as well . Nice to visit your blog .

    VastaaPoista
  15. metallilangat toimii alalankana

    VastaaPoista
  16. Ompelevan ompelukonekauppiaan kommentti lankapulmaan: vihreä ja sininen lanka näyttäisivät olevan ns. SLIVER-lankaa, litteää kiiltävää melkein muovin tuntuista materiaalia. Nämä langat toimivat parhaiten ompelukoneissa, joissa on langansyöttöjärjestelmä normaalin langankiristäjän lisäksi. Tämä ominaisuus liittyy useimmissa ompelukonemerkeissä huippumalleihin. Kommenteissa mainittu Madeira on metallic-langoista laadukas vaihtoehto ja vanha tuttu Gutermann Sulky on myös vähemmän harmaita hiuksia aiheuttava plaatu.

    VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!