Sivut

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Käsitöitä

Ompelukoneet ovat saaneet levätä pääsiäisen ajan, kun olen keskittynyt käsitöihin sanan varsinaisessa merkityksessä. Mysteeripeitto on tikattu ja tapani mukaan ompelen kantin toisen reunan käsin.


Pelkäsin tiivispintaisen taustakankaan hankaloittavan pistelyä, mutta hyvin on neula sujahtanut siitä sekä lakanakangaskantista läpi. Vähän aikaa suunnittelin, että ompelisin koko kantin koneella, mutta onneksi se meni ohi. En muistanutkaan, miten rauhoittavaa käsinompelu on! Palellakaan ei ole tarvinnut, peitto polvilla on lämmittänyt välillä vähän liikaakin.


Olen käynyt paikallisessa lankakaupassa, Pyöröpuikossa, jo useaan kertaan hypistelemässä Nancy-nimista villatakkia. Pääsiäisen alla sitten riehaannuin ja kävin ostamassa langat. Ihan näin kesää vasten meinasin takin tikutella, jos sillä konstilla saisimme lämpimän kesän. Takki neulotaan norjalaisneuleiden tapaan pyörönä, ja sitten leikataan edestä halki - hui, sitä en ole vielä koskaan tehnyt! Kun pääsin kuvassa näkyvästä helman kirjoneulekuviosta ohitse, nyt saan neuloa ilman suurempaa miettimistä kainaloihin asti. Tämä on ollut todella kivaa villasukkien neulomisen jälkeen. Niitä on tullut väkerrettyä reilu kopiopaperilaatikollinen, kun halusin päästä kaikista kaapissa pyörivistä seiskaveikoista eroon. Eikä ne ole loppu vieläkään. 


Pääsiästunnelmia bomuksena. Kiemuraliinan olen tehnyt vuosia sitten, mutta se ei ole vain löytänyt paikkaansa ennen kuin nyt. Leväytin sen kokeeksi kevätliinamme päälle, ja siihen se sai jäädä. Se on kuin kevätpuro keskellä pöytää.


Kunnon kuvaa ei vastavaloon meinannut saada, vai pitäisikö sanoa vastapyryyn?

18 kommenttia:

 1. Kiemuraliina sopii todellakin hyvin pääsiäisliinaksi pöydällesi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma! Meillä on melkein aina kangasliina pöydällä, joten siksi kai en ole löytänyt kaitaliinoille käyttöä.

   Poista
 2. Ihanaa, jos saat lämpimän kesän neulomalla villatakin. Muutama vuosi sitten ompelin noita kiemuraliinoja useita, mutta olen antanut kaikki ystäville. Pitänee sellainen itsellekin saada. Sinun liinasi sopii hyvin keltasävyisen ison liinan täydennykseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helena! Ainakin teen kaikkeni lämpimän kesän eteen :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos TeSa. Turhan pitkään säilöin sitä kaapissa.

   Poista
 4. Kiva nähdä et joku toinenkin ompelee kantin toisen reunan käsin.Se vaan on kiva osio.Kaunis takki on tulossa,toivottavasti auttaa kesän tuloon.Kuinka leikattu reuna,huolitellaanko se?Ihanan pirtsakka pöytäliina,kiemura sopii mainiosti siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta käsin ompelu on kuin viimeinen palvelus ja jäähyväiset tilkkutyölle. Ennen neuleen halkaisua ommellaan koneella keskiedun molemmin puolin tikkaukset, jotka estävät purkautumisen. Nappilistan silmukat poimitaan reunasta ja neulotaan lista. Ja nurjalle puolelle neulotaan myös kapea lista, joka ommellaan leikatun reunan päälle, joten leikattu reuna jää kokonaan piiloon. Jotkut ompelevat nurjalle puolelle esim. kapean ripsinauhan sauman siistimiseksi.

   Poista
 5. Hienoa jälkeä tulee, kun ompelet kantin käsin. Itse en pysty siihen ja siksi etsinkin aina silmä tarkkana kivoja tapoja kiinnittää kantti kokonaan koneella. Kiemuraliina kruunaa pääsiäispöytäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kvilttaaja! Tosiasiassa en saa koneella mieleistäni jälkeä:D

   Poista
 6. Hienoilta näyttää kaikki! Minä ompelen reunat aina koneella tosin neulaan niin paljon että ei se nopeaa ole. Takin leikkuu tuntuu hurjalta mutta onnistuu kyllä. Se hetki kun sen aloittaa on kamalin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina! Hurjalta tosiaan tuntuu, mutta moni vakuuttaa, että se onnistuu. En ole vielä ihan leikkuuhommissa asti, joten ehkä pystyn keräämään rohkeutta siihen mennessä.

   Poista
 7. Ooh, sinä jaksoit ommella käsin! Minä lipsahdin ensimmäisen kerran koneelliseen kiinnitykseen. Käsinompelu on nimenomaan rauhoittavaa ja siinä tulee mietittyä sitä kulloistakin peittoa tai työtä ja ikäänkuin jättää hyvästit sille. Mitä lämpimämmän villatakin teet, sen kuumempi kesä saadaan! Aplakka on lämmintä lankaa. Minä en kyllä uskaltaisi leikata neuletta kekseltä enkä mistään muualtakaan auki. Toivottavasti se onnistuu! Ja tietenkin onnistuu. Hyvin kauniisti virtaa joki pitkin pöytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti yritän tehdä kaikkeni lämpimän kesän eteen :D

   Poista
 8. käsin ompelu on ihanaa! minun pitää myöntää, että rakastan sitä kun ei ole kiire ja saa vain ommella. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä käsinompelusta, se on vain vähän unohdettu, kun on niin monitaitoiset koneet.

   Poista
 9. Hui - kauheaa, että neule pitää leikata!
  Kiemuraliina onkin hauska, sellaista en ole ennen nähnytkään.

  VastaaPoista
 10. Kiemuraliina sopii todella hyvin tuon keltaisen liinan päälle. Hyvä pääsiäiseksi mutta oikein sopiva muulloinkin.
  Kauniin värinen neule on tulossa.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!