Sivut

maanantai 26. maaliskuuta 2018

Pahanteossa


Tein juuri niin kuin oli kielletty. 


Tikkasin mysteeripeiton turkooseihin reunapaloihin suoraa viivaa käyttäen Hex N More viivainta ohjaimena. Monessa yhteydessä on sanottu, ettei näin saa tehdä, vaan ohjaimena pitäisi olla tilkkuviivaimia reilusti paksumpi tikkausviivain. Koneestani ja viivaimesta huolissaan oleville voin kertoa, että ennen homman aloittamista yritin tunkemalla tunkea viivainta paininjalan alle sen ollessa yläasennossa. Ei mennyt. Siksi uskalsin.

Yritin ensin saada suoraa käsivaralla, ei onnistunut. Sitten muistin Kvilttaajan viivaintikkaukset, mutta miten tähän hätään olisin saanut asianmukaiset tikkausviivaimet? Ja päätin, ettei hätä lue lakia (=varoituksia).

Seuraavaksi on vuorossa kanttaaminen. Omat turkoosivarastoni ovat käytännössä tyhjät - tai ainakin olemattomat, jos pitää saada reilu kahdeksan metriä kanttia. Paikkakunnan kangaskauppojen koluaminen ei auttanut, joten suostuin ostamaan turkoosia lakanakangasta, se kun oli tarpeeksi ohutta. Lakanaksi en olisi sitä kelpuuttanut. Hätä ei siis nytkään lukenut lakia.
Ehkä tämä mysteeri todellakin vielä valmistuu ennen kesää, 

15 kommenttia:

 1. Hyvä tehdä omapäisiä ratkaisuja!

  VastaaPoista
 2. Hauska kuulla, että joku uskaltaa tehdä omia ratkaisuja. Lakanakangas on oiva apu kantteihin, pehmeä kangas kyllä kestää ja käytän sitä usein kaksinkertaisena. Aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harkiten kuitenkin, olin kuullut tarinoita hajonneista koneista, kun viivain luiskahtaa neulan alle. Hyvää pääsiäistä myös sinulle!

   Poista
 3. Välillä on hyvä tehdä niin, kuin tuntuu.

  VastaaPoista
 4. Mieleeni tulee sanat "high shank" ja "low shank". Ilmeisesti koneessasi on low shank eli ymmärrykseni mukaan jalka asettuu niin alas, että sen alle ei viivain mahdu. Pahaa jälkeä taitaisi tulla, jos viivain pääsee neulan tielle. Edellisessä koneessani onneton parsinjalka tippui ja jäi neulan alle. Kone piti viedä parsittavaksi. Ko. tapaturmasta viisastuneena ostin Berninani, jossa on huippujalat. Kankaiden laadun suhteen ei mikään voita näppituntumaa. Minäkin tarvitsisin suoran viivaimen. Ostamani monitoimiviivain on turhan lyhyt. Mitä koneesi manuaali sanoo korkeampireunaisen jalan käytöstä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt noissa tikkausviivain-asiossa sitä, että jostain Etrasta (teollisuus-etola) tms. voisi ostaa tarpeeksi paksua akryylilevyä sopivan kokoisen palan. Eikö se ajaisi saman asian ainakin suorissa reunoissa. Voihan siihen permanent-tussilla piirtää itse apuviivoja, jos niitä kaipaa. Olisi varmaan paljon halvempi kuin virallinen viivain. Kävi mielessä myös kahden leikkuuviivaimen yhteenteipppaaminenkin paksumman viivaimen aikaansaamiseksi. Ehkä viritelmiä, mutta jos harvoin tarvitsee tai haluaa kokeilla viivaintikkausta, niin edullisempi investointi.

   Poista
  2. En tiedä, onko koneeseen saatavilla muuta jalkaa, ainakaan en löytänyt mainintaa asiasta. Eikä siinä oleva jalka ole mitenkään pikakiinnityksellä kiinni.

   Poista
  3. Kausen Eija on teettänyt jossain erilaisia viivaimia, mutta lähinnä leikkaamiseen. Yksi tikkausviivain ei ole kovin kallis, mutta moniosaisten settien hinnat ovat jo aika kovat. Kun itse tilasin Briteistä ei ollut huolta tullauksestakaan. Turvallisuuden kannalta jalan ja viivaimen paksuuden suhde on oleellinen asia. Koneeni tikkausjalka maksoi melkein 120 euroa.

   Poista
 5. Minäkin olen tehnyt noin! Hyi meitä! ;-)

  VastaaPoista
 6. Olen joskus ajatellut samaa tekeväni, mutta en ole vielä saanut ajatusta tekoihin asti, pitääpä kokeilla onnistuuko se minun koneella:) Kiva, että joskus vain tekee niin, kuin itsestä tuntuu parhaimmalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On myönnettävä, että vähän hirvitti, etten vain riko konettani, mutta kun viivain ei paininjalan alle mahtunut tunkemallakaan, niin uskalsin. Vastauksessani Kvilttaajan kommenttiin esitin kaksi "halpaa" vaihtoehtoa kalliille tikkausviivaimille.

   Poista
 7. Tuota hommaa en ole vielä kokeillut, mahtaisinko osata edes virallisen viivaimen kanssa... Homma näkyy kyllä sujuvan!

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!