Sivut

perjantai 1. toukokuuta 2020

Uusi alku

Makuuhuoneen seinästä poistettiin tapetti, kun sain batiikeista ommellun tilkkupeiton valmiiksi.  Seinä maalattiin, tai oikeastaan pitää sanoa, maalasin seinän, koska pienet (kauneus)virheet maalipinnassa ovat yksin minun aikaansaannostani. Tarkoitus oli silloin, että sängyn taakse seinälle tulee tilkkuseinävaate, jos ei muusta syystä, niin peittämään muutamasta kohdasta epätasaista maalipintaa, mutta se on odottanut tuloaan jo melko kauan.


Minulla oli jo varma näkemys, mitä seinälle haluan, kun pari viikkoa sitten eteeni tupsahtikin ihan toisenlainen ajatus. Nappasin Prisman lehtihyllystä minulle ihan uuden lehden, Today's Quilter. Siinä oli medaljonkityylinen peitto, Kullalla silattu nimeltään. Kulta ei minuun kolahtanut, mutta mallissa oli joku kumma juttu, ja niinpä heitin ensimmäisen suunnitelmani romukoppaan. Tai oikeasti taisin muuttaa sen varasuunnitelmaksi, jos tästä ei tule mielikuvani mukaista. 

Peiton keskiblokkiin on kaavat saumavaroineen ja ohje ommella se käsin. Tein kuitenkin kaavoista mallineet ja toteutin blokin english paper piecingillä, se tuntui helpommalle vaihtoehdolle. Keskellä olevan oktagonin palasten piti olla fussy-cut -tapaan leikattu raidallisesta tms. kankaasta. Minulla ei sellaista ollut, ja niinpä tein raidallisen kankaan itse. 

Vähän näyttää siltä, kuin olisi maitoa kaatunut keskelle blokkia. Kankaassa on vähän vaaleampia kohtia, jotka yllättävästi pomppasivat näkyviksi, kun kangas oli leikattu pieniksi paloiksi. Blokin koko on 16,5 x16,5 tuumaa, ja tästä eteenpäin työtä jatketaan ompelukoneen avustuksella.


Kaivelin lilat kankaani esille, eiköhän niistä yksi tilkkupinta synny. Mallin etu lisäksi on se, että siihen voi käyttää aika pieniä paloja. Niitäkin on. 19 kommenttia:

 1. Minulle ei tuo lehti ole vielä tullut, mutta odotan sitä innolla. Kaunis malli ja niin kauniit, violetit kankaat. Odotan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helena! Minäkin tässä mietin, pitäisiköhän tilata tilata tuo lehti. Tuossa numerossa oli parikin mallia, jotka kiinnostaa.

   Poista
 2. Nyt taitaa olla tulossa jotain aivan mahtavaa! Hienosti teit raidallista kangasta. Jännityksellä odotan mitä tulee seuraavaksi. Upeat värit olet valinnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marle! Katsotaan nyt, miten tämä etenee, mutta kiva on kokeilla muutakin kuin samanlaisten blokkien ompelua.

   Poista
 3. mitä tarrkoittaa english paper piecingi?
  ja fussy-cut??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. English paper peacingissä käytetään paperista mallinetta, jonka päälle kangaspalat laitetaan harsimalla tai liimaamalla ja sitten ommellaan käsin pienin pistoin palat reunoistaan yhteen. Tekniikalla saadaan tarkkoja saumoja myös sellaisissa muodoissa, joiden ompeleminen koneella on vaikeaa. Tekniikkaa on vaikea selittää lyhyesti, esim. tuosta linkistä näet, miten se tapahtuu https://www.youtube.com/watch?v=yDrTVi0jk6w

   Fussy cut puolestaan tarkoittaa sitä, että kuviollisesta kankaasta leikataan tilkku siten, että kankaassa oleva kuvio asettuu esim. palan keskelle tai raidat tiettyyn kohtaan tms.

   Molempien käsitteiden kohdalla probleema on todellakin se, ettei niille ole löytynyt oikein toimivaa suomenkielistä vastinetta. Jos tilkkusanasto sinua kiinnostaa, niin Tilkkuyhdistys Finn Quiltin sivuilla on sanakirja, jossa avataan näitä termejä.

   Poista
 4. Upeat liilat kankaat, tulee ihanan voimakkaan väristä tilkkupintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tilkkureppu. Voimakkaita värejä on haussakin tähän työhön.

   Poista
 5. Ihanan näköinen alku, samoinkuin kankaat ja väritkin! English paper piecing näyttää mielen kiintoiselta! Onko siihen olemassa minkään laisia sanallisia tai suomenkielisiä ohjeita? Tai mistä siitä voisi löytää tietoa parhaiten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! English paper piecing on mielenkiintoista ja siihen jää helposti koukkuun :) Monilla tilkkuilijoilla tämä tekniikka on matkakäsityönä, koska sitä voi ommella käsin missä vaan eikä tarvikkeiden kuljettaminen vaadi paljoa tilaa. Sitä, mistä löytyisi suomenkielisiä ohjeita en osaa valitettavasti sanoa. Youtubesta löytyy kyllä opastevideoita pilvin pimein tuolla english paper piecing- haulla, mutta ne ovat kyllä pääasiassa enkuksi. Monet niistä ovat kuitenkin selkeitä vaikka kieltä ei niin hyvin osaisikaan. Tarvittavia paperimallineita voi ostaa valmiina tilkkutarvikekaupoista (esim, https://tilkkutarha.fi/epages/tilkkutarha.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016110602/Categories/Category21482057620419/Paperimallineet_Hexagon ) tai tehdä niitä itse. Netistä löytyy myös tulostettavia sivuja, joihin on piirretty mallineen muoto valmiiksi ja ne voi leikata itse. Itse tulostan usein itse 160 g paperille, tukevampaa kuin peruskopiopaperi. Jos olet facebookissa, niin Tilkusta asiaa ryhmässä voi kysellä myös näitä juttuja, siellä on sellaisia jäseniä, jotka ovat tehneet paljon minua enemmän tällä tekniikalla.

   Poista
 6. Upea medaljonki, jännittävää nähdä jatko! Katsoin sängynpeitettäkin, sehän on aivan huikaisevan hieno! Miten olen sen ohittanut viime syksynä (- tai siis tiedän, äiti sairasti.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kati! Et ole ohittanut tätä viime syksynä, koska se on ollut blogissani 2017 :) Kuka nyt niin vanhoja muistaa :D

   Poista
 7. Kaunis malli. Seinällä pääsee varmasti oikeuksiinsa .

  VastaaPoista
 8. Nättiä tulee ja tuo väripaletti on aivan upea.

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Ei tietty, vaan hiottu! Hitsi, että automaattikorjaus ajattelee puolestani!

   Poista
  2. Kiitos, Paula, on sitä hiottukin :D

   Poista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!