Tilkkutyöt. Jokaiseen talouteen kerääntyy aina tilkkuja, ja niistä voi valmistaa kaikenlaatuisia käsitöitä. Ellei tahdo leikata kaikkia riepuja riepumattoja varten, voi ensin valita esim. villakankaita sänkymattoa tai lattiatyynyä varten, pumpulikangaspalasia > peitteitä varten tai silkki- ja samettipalasia, joista voi sommitella pöytäliinoja, sohvatyynyjä, kahvipannunmyssyjä ym. Yksinkertaisinta on leikata kaikki käytettäviksi aiotut tilkut samankokoisiksi neliöiksi (esim. 10-15 cm) ja yhdistää nämä sitten koneella ompelemalla joko suoraan toisiinsa tai sopivanvärinen katenauha sauman kohdalle.Värien valinta on silloin määräävä kaunista tulosta yritettäessä. Monimutkaisemman mallin saa, jos osan tilkuista leikkaa puolta suuremmiksi suunnikkaan malliin tai puolta pienemmiksi ja sommittelee mallin sen mukaan. Vieläkin rikkaamman vaikutuksen saa vinoista suunnikkaista, joista kukin on kuin kaksi vierekkäin asetettua tasasivuista kolmiota. Liittämällä näitä yhteen saa jatkuvan tähtimallin. Helpoin tapa on ensin leikata pahvista vinon suunnikkaan muotoisia palasia; kangas harsitaan pahvipalasen yli ja tähden osat yhdistetään yliluottelemalla aina kaksi pahvin ympärille ommellun kankaan kaksi sivua toisiinsa. Kun vinon suunnikkaan kaikki sivut ovat yliluotellut viereisiin tähden osiin, irroitetaan harsimalangat ja pahvi poistetaan. Näin menetellen on helppo saada tähtimalli tasaiseksi, niin ettei kangas vedä mistään. Sohvatyynyinä näkee usein epäsäännöllisistä suikaleista muodostettuja malleja, ja ne on mukava yhdistää toisiinsa esim. käyttämällä harakanvarvaspisteitä sauman päällä.
Taitokirja 1959, 963-964
Viikon kirjalöytöni on Vilho Setälän toimittama Taitokirja vuodelta 1959. Ensimmäinen Taitosanakirja oli valmistunut jo vuonna 1930, minulle päätynyt kappale on kolmas painos. Kirjan esipuheesta selviää kirjan tarkoitus "...tämä on ainoa aakkosellisesti järjestetty ohjekirja, joka pyrkii jonkinlaiseen täydellisyyteen sellaisten neuvojen antajana, jotka ovat hyödyksi ja huviksi kodin piirissä askarteleville".
Kirjassa on 1178 sivua + liitteet ja sen avulla voi oppia tekemään vaikka keinoemon, huoltamaan polkupyörän, solmimaan napakan pakettisolmun, mittaamaan maata, valmistamaan erilaisia tarvekaluja (mm. lannanajorattaat, veneen, jänisräiskän, putkivastaanottimen, pärskepullon, kerraston, luikurin ja matoruuvin). Käsitöiden perustekniikoita on selostettu perusteellisesti nauhakirjonnasta tuohivirsujen tekoon. Kirjasta löytyy ohjeet, miten poistetaan tikku sormesta, rikka silmästä ja miten rakennetaan ilotulitusraketti. Kuinka olenkaan selvinnyt ilman tätä opusta!
Hienon kirjan olet löytänyt. Mitä uutta sieltä vielä löytyykään... tai vanhaa ;D
VastaaPoistaVaikuttaa aivan huikealta opukselta.
VastaaPoistaHuipputeos! Kyllähän käsitöiden perustaitoihin kuuluu tuohivirsujen teko. Pitäisi koulussakin opettaa ensimmäiseksi.
VastaaPoistaTämä on selvästi "kaiken käsikirja". Aivan mahtava!
Tosi mahtava kirja. Nämä vanhat on niin ihania ja kertovat paljon menneestä ajasta. Tosi aarre.
VastaaPoista