Sivut

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Raskas risti

Helmikuun BOM, Heavy Cross Block sai ensinäkemältä langat totaalisesti solmuun. Eihän tuollaista voi tehdä, minä en ainakaan! Mutta kun on BOMmailemaan ryhtynyt, yritettävä oli. Tulipa taas todistetuksi, että ilman tuumaviivaintakin voi tulla toimeen. Kunhan ensin muutin murtoluvut (esim. 9/16 tai 11/16)  desimaaleiksi ja syötin saamani luvut kokonaisluvulla lisättynä pituusmuuntimeen, sainkin ihan näppärästi todella tarkat senttiluvut tilkkujen leikkaamiseen.  ( esim. 3,9698 cm tai 9,8425 cm). Voiko tätä tämän tarkemmaksi enää saada?


Matemaattisen osion jälkeen seurasi operaation eniten loppuunkuluneita hermojani kiristänyt osuus: leikkaaminen. Siinä olikin pähkäilyä, että tuo 9,8425 sentin mitan viivaimestani löysin. Oli viivoja meinaan hiukan harvemmassa kuin luvussa desimaaleja. Leikkuuohje oli mielestäni hiukan sekava, ja leikkasinkin ensin muutaman tilkun ihan väärältä ohjesivulta ennenkuin hoksasin logiikan. Kankaita oli yhdeksän erilaista! Leikkaamisen edetessä tilkut vain pienenivät ja epäilin koko ajan matemaattisen osuuden onnistumista. Kokosin tilkut ohjekuvan mukaisesti leikkuualustalle. Vaikka en palapelejä kaihdakaan, niin tämä oli kyllä ihan oma juttunsa. Ensimmäinen virhe: En millään saanut tilkuistani samanlaista ohjeen kanssa. Minun piti laittaa joitakin tilkkuja suoraan toisten päälle, jotta olisin saanut kuvan mukaisen kuvion. Toinen virhe: En päässyt korjaamaan leikkuuvirheitäni, koska alustani oli tilkkujen alla. Eli tein palapelin toistamiseen uuteen paikkaan. Luin leikkuuohjeet uudelleen (opetus: lue aina ohjeet huolella, ja mielellään ensimmäistä numeroa pitemmälle, sillä rectangle on eri asia kuin square) ja korjasin leikkuumokani.

Ompeleminen eteni hurjan paljon nopeammin kuin mitä olin tuskaisen leikkaamisen jälkeen odottanut. Jostain ihmeen syystä (tuumat, sentit, viallinen laskin, väärin syötetyt luvut laskimeen, väärin syötetyt luvut pituusmuuntimeen, epätarkka leikkaus, huolimaton ompelu, vinoonleikattujen reunojen venyminen - hui, näitä muuttujiahan on ihan liikaa!) viimeisissä yhdistämisyrityksissä jotkut nurkat heittivät melkein sentin! Kaikista sentin tuhannesosista huolimatta. Ei suinkaan, purkamaan en koko komeutta ryhtynyt, pikkasen fiksasin ja oikaisin poikkisaumoja kyseisissä ongelmakohdissa, ommellessa käytin kankaitani kohtaan lievää välivaltaa (anteeksi!), ja sain kun sainkin palat noin suurinpiirtein kohdalleen. Ja vielä tulikuumalla raudalla päälle (toinen anteeksi), niin sinnehän asettuivat suurimmat kuprut.

Suunnitteluun olisin voinut uhrata enemmän aikaa (enkö muka opi tätä ikinä!), ja miettiä etenkin kangasvalintoja enemmän kankaiden valoisuuden perusteella. Nyt tuli vain laitettua yksi toisensa perään. Näkyy lopputuloksessa.

Myönnettävä on, ettei tällainen Heavy Cross ole ihan se oma juttu, tuntui todella Heavy Crossilta. Mutta tulipahan tehtyä. Kiitokset blokin suunnittelijalle, Marie-Claude Picon-Ipertille Milanoon, saitpa yhden mökin akan Suomen susirajalta ylittämään itsensä  - ja tietämään rajansa. Ihan vain tilkkuintoni ja vähän myös lukkarinrakkauteni maatasi kohtaan potki minua tässä eteenpäin.


Voisiko joku vielä kertoa, miksi minulle jäi tällainen kasa ylimääräisiä palasia ko. blokista? Mistä kohtaa nämä puttuvat? Älkää vain ehdottako, että niistähän voisi tehdä toisen Heavy Crossin!
16 kommenttia:

 1. Tosiaan, aika urakoimien blokissa minunkin mielestäni oli ja saman totesin, ei ole minunkaan juttuni. On kuitenkin mukava kokeilla erilaisia töitä ja nuo mysteerit ovat kuitenkin hauskoja kun ei etukäteen tiedä mitä tekee:)

  VastaaPoista
 2. Romanttinen ja kaunis blokki siitä syntyi! Itsellänikin on vasta hikikarpalot otsalta kuivuneet;o) Ohjeet OLI sekavat, ja luulen, että sinun ylimääräiset palat on seurausta tästä: Esim. B- 8 patches, cut 2- 4 3/16’’ square, draw 2 diagonal lines on wrong side, cut on the line -ohje tarkoittaa, että B paloja tarvitaan 8 kpl, leikkaa 2 4 3/16" neliötä, jotka leikataan piirrettyjä linjoja pitkin kahdesti ELI 2 neliöstä 8 kolmiota... Tulipa taas selitettyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan siinä just kävi, olisi pitänyt tutkia ohjeita hiukan tarkemmin. Jäi silmien väliin tuo 2, enkä tajunnut kuvastakaan. Ei voi muuta kuin itseään syytellä ja yrittää ottaa opikseen.

   Poista
 3. Kyllä nyt menee niin tieteelliseksi tämä tilkkuilu, että ihan hirvittää. Tosi kaunis on blokki, mutta tuo syntymistekniikka menee täysin ohi minun ainakin.

  VastaaPoista
 4. Ilmeisesti kuukauden blokkien kuuluu olla haasteellisia. Olisiko sitä ohjetta italiaksi jossain. Jos siitä saisi paremmin selvää. Minulta tuo blokki ei olisi syntynyt. Olisin lyönyt hanskat tiskiin ja paiskannut tilkut roskiin. Tuleeko eri kuukausien blokeista joku yhteen kuuluva juttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olisit tainnut kielenvaihto auttaa, kun numeroita luin huolettomasti. Olen näistä BOMeista vielä vähän pihalla, eiköhän niitä voi yhdistää toisiinsa, koska koko on sama, tai sitten käyttää itsekseen. Haastetta todella riittää, mutta siitähän oppii.

   Poista
 5. Olipas hankala blokki ja niin totta tuo mitä sanoit: Lue ohje huolella. Tilkkukurssilla kuukauden blokkiin paloja leikatessa itse sorruin myös tuohon huonoon sisälukutaitoon. Blokista tuli kamala (väärät värit vierekkäin) ja ihan ääneen sanoin etten korjaa ja nyt oon kyllä tullut toisiin aatoksiin. Pitäis varmaan kuvata mokoma ennen purkua.

  VastaaPoista
 6. Huh huh, mikä urakka - tuollaista ei ole vielä tullut kokeiltua... Hyvin kuitenkin selvisit :)

  VastaaPoista
 7. Kyllä kannatti vääntää. Hienohan siitä tuli!

  VastaaPoista
 8. Onhan hankalan näköinen blokki!
  Olisi varmasti ohjeiden luku ja tekeminen tuottanut vaikeuksia meikäläisellekin, mutta sait hyvin tehtyä!

  VastaaPoista
 9. Kauheasti kiinnostaisi joskus kokeilla jotain BOMia, mutta ei taitaisi taidot - saati kärsivällisyys - riittää... Mutta vielä joskus, sitten vanhoilla päivilläni, kun olen elämän viisastama ja mukavan leppoisa ja pitkämielinen...??

  VastaaPoista
 10. Nostan hattua kärsivällisyydellesi, jonka tuloksena syntyi hieno blokki! Itse en taatusti tuosta selviäisi ilman paperitekniikkaa :-)

  VastaaPoista
 11. Ompa hyvät värit. Tekniikka kyllä menee minulta yli ymmäryksen. Kumpa joskus nuo tulisivat cm mittoina... Tuumat eivät ole minun juttuni. Kannatti kyllä ommella valmiiksi.

  VastaaPoista
 12. Kaunis on sinun blokkisi. Kangasvalinnat mielestäni oikein hyvät. En ole viela aloittanut omaani.Uskallankohan yrittääkään, kun näyttää aika vaikealta.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!