Sivut

maanantai 22. helmikuuta 2016

Navigare necesse est

Mäntyharjun kurssilla tehty Mariners Compass on odottanut tikattuna jatkokäsittelyä, mutta  en ole vieläkään oikein varma, mikä siitä lopulta tulee.


Tikkasin sakaroihin toispuoleisia höyhenyritelmiä, jotka joissakin kohdissa näyttävät enemmän Michelin-ukoilta. Valkoisen taustan tikkasin pienillä paisleyn tapaisilla kuvioilla, samanlaisilla kuin ulkoreunassa, mutta paljon pienemmillä. Sitten tuli tenkkapoo.

Kunnes vihdoin keksin tikata kehälle tekstiä. Minulla ei ollut aavistustakaan, miten lopettaa kun aloitin. Aluksi kirjautui Mariners Compass, sitten Mäntyharju 2015. Tilaa oli vielä kuitenkin aika paljon jäljellä. Jatkokieleksi valikoitui latina, se kun tuntui jotenkin sopivalle kompassin kupeeseen. Aloitin Navigare necesse est (vain purjehtiminen on tärkeää) , mutta tässä kohtaa vasta leimahti! 

Mitä ihmettä minä purjehtimisen tärkeydestä kirjoitan, soutuvene on minun menopelini vesillä ja pienellä järvellämme ei edes tarvitse osata navigoida. Sain kuin sainkin käännettyä lauseen lopun uuteen uskoon e maxime suo (=ja etenkin ompeleminen). Loppuosa tuli aika tiiviisti, kun tilaa alkoi tässä vaiheessa olla jo hiukka niukasti. Toivottavasti lukijoissani ei ole latinakielen maistereita, sillä tuo loppu on rakennettu ihan sanakirja.org:ia käyttämällä ja italian perusteiden avulla (en ymmärtänyt, miksei tuossa voi olla suonare, kun oli kerran navigare, mutta ei se olisi siihen kyllä mahtunutkaan). Voi olla, että aidoilla latinisteilla on hauskaa lauseeni kanssa. 


Niin, ja uskalsin ottaa poikkeavan värisen langan!

10 kommenttia:

 1. Upea työ ja upeaa tikkaamista, osaat sinä:) hieno tuo poikkeavan värinen lanka, näkyy hienosti tikkaus, hyvä kun uskalsit!
  En ymmärrä latinaa, joten minuun menee täydestä tuo teksti:)
  Hieno kompassi työ!

  VastaaPoista
 2. Kun on kunnon kompassi, niin ei pääse eksymään. Hienosti tikattu.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava juttu. Luovuutesi on rajaton... Minuun latinasi menee täydestä. Minun ei tarvinnut suorittaa latinan kurssia, koska minulla oli kaksi eri kieliryhmän kieltä.

  VastaaPoista
 4. Kaunista tikkausta, erityisesti teksti.

  VastaaPoista
 5. Tosi hieno! Vaikuttaa hyvältä hankinnalta tuo tikkauskoneesi!

  VastaaPoista
 6. Voi miten hienot tikkaukset! Hyvin olet saanut tekstin ympyrään ja niin tasaisesti. Poikkeava lanka onkin tässä hyvä, että teksti erottuu.

  VastaaPoista
 7. Aivan mahtava! Tosi taidokkaasti olet saanut tehtyä tuon erittäin oivallisen tekstin. Minusta on kivaa upottaa tekstiä tikkauksiin. Voi tehdä sellaisen salakirjoituksen, jos haluaa. Tulee siitä nyt sitten mitä tahansa, niin hieno se ainakin on. Ja värilanka ihan ehdottoman hyvä asia.

  VastaaPoista
 8. Onpa hieno ja taidokas. Miten ihmeessä noin tasaiset sakarat saa aikaiseksi.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!