Sivut

lauantai 2. kesäkuuta 2012

Silityslauta tilkuille

Olin kyllästynyt silityslaudan jatkuvaan rehaamiseen. Jos sen joskus jätti kodinhoitohuoneeseen tai työhuoneeseeni levälleen ompelutöiden välissä, heti oli siivottaman näköistä (meillähän ei mitään muuta sotkua ole kuin silityslauta).

Näin Missouri Quiltingin videossa pöydän päälle tehdyn silitysalustan. Bingo! Haluan samanlaisen! Tarvikkeet löytyivät kotoa, D-insinööriä ei tarvittu kuin levyn sahaamiseen ja avuksi pehmusteen kiinnittämiseen.

Pohjana on 15 mm liimapuulevy, koko noin 30x50 cm. Levyn reunat pyöristin puuviilalla pyöreiksi. Leikkasin kaksi palaa paksusta froteesta, toinen n. ½ cm puulevyä suurempi, toinen n. 10 cm suurempi. Pienemmän tikkasin reunoistaan keskelle isompaa siksakilla. Toimenpiteen tarkoitus oli saada laudan päälle kaksinkertainen frotee, reunoilla taas paksun kerroksen kääntämisestä tulee ongelmia. Froteekerrosten päälle levitin palan vanhaa puolipellavalakanaa, jonka kiinnitin reunoistaan siksakilla isomman froteen reunaan. Pehmuste alle froteepuoli ylöspäin, levy päälle, ja reunat taitoin levyn päälle ja kiristin. Kiinnitys tapahtui sinkilänaulaimella.

Koko komeuden päälle ompelin vanhasta ikkunaverhosta pussin, jonka saa tarvittaessa helposti pesuun. Pussi on n. 20 cm pitempi kuin lauta. Ensimmäinen versio oli hiukan liian tiukka, en saanut pujotettua sitä levyn päälle. Toisen version jätin aavistuksen löysäksi, ja pussin avoimen pään taittelin alapuolelle pussin sisään (samalla tavalla kuin tyynyliina). Ajattelin ensin ompelevani sinne tarranauhan pätkän, mutta näyttää pysyvän laudan painon alla ihan itsekseenkin.

MQ:n videossa alusta oli huomattavasti isompi, mutta halusin näppärästi siirrettävän laudan, jonka kanssa ei tule säilytysongelmia. Saumojen aukisilitykset pystyy tekemään tässä hyvin. Lauta mahtuu ompelupöydälleni, kodinhoitohuoneen pöydälle tai jopa tuolille. Tavallista silityslautaa rehaan enää vain isompiin töihin.

PS.1: Olen lähdössä työhön liittyvälle matkalle Brysseliin. Viiden päivän matkaohjelma on aika väljä: onko kokemusta, löytyykö joitain tilkkuilijan must-paikkoja siellä?
PS.2. Onko kokemusta sprayliimasta, jolla voi kiinnittää peiton kerrokset toisiinsa ennen tikkaamista?

4 kommenttia:

  1. Hyvä idea olen itsekin ajatellut tekeväni tälläisen, mutta on jäänyt vain ajattelu asteelle vielä...!
    Olen käynyt Bryselissä, mutta siitä on niin kauan, että ei ole enää muistikuvaa tilkkuilijan näkökulmasta.Suklaa on hyvää ja lämpöiset vohvelit!
    Sprayliimasta ei ole kokemusta, muuta kuin mitä kaverit on kertoneet, että on ihan kätevä käyttää.

    VastaaPoista
  2. spray liimä on ihan ok. Levitaä ja teippaa alakangas lattiaan. Toimi niin että liimaat aina vain noin 30 - 50 cm pituinen osa kerrallaan koko leveydesta. Aloita vanun liimauksesta ja sitten tilkkupinta. Ennenkuin ostin Gammill tikkauskoneen, käytin Spray liimaa. nyt homma hoituu aaah niin helposti koneella : D Suosittelen.

    Pesisin peiton ennen käyttöönottoa.

    Olen asunut melkein 4 vuotta Waterloossa mutta en muista nähneeni tilkkukauppoja Brusselissa. .. kuinka voi olla!!!

    Tutkin asiaa.

    VastaaPoista
  3. Kerran kokeiltuani käytän sprayliimaa nyt kaikkiin pienempiin tilkkutöihin. Tarkoituksena on kokeilla sitä seuraavaksi myös 130 x 160 kokoiseen työhön. Helppoa ja yksinkertaista, isommissa jutuissa olen ottanut jonkun kaveriksi, niin ei tarvitse nostella työtä irti liimasta moneen kertaan, vaikka sekin kyllä onnistuu. Ympäristö kannattaa suojata, sillä suihke kantaa tietysti työn ulkopuolellekin. Itse olen käyttänyt alustana vanhaa lakanaa, jonka voi pistää saman tien pesukoneeseen.

    VastaaPoista
  4. Hieno idea. Tarttee varmaan itteki tehdä. Varmaan Brysselistä lötyy jatain aivam´n IHANAA!

    VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!