Sivut

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Taas tikkaus-tenkkapoo

Patalappurumban tuiskeessa tuli tehtyä muutama mittavirhe, jonka seurauksena syntyi kaksi patalapuiksi liian isoa blokkia. Ne ovat nyt jalostumassa kaitaliinaksi muutaman lisäblokin ansiosta. Kerrokset ovat nyt paikoillaan, mutta sitten iski hirvitys - miten tikkaan? Villeissä unelmissani surruttelin jo vapaatikkausta, mutta rohkeus petti.

Koelappuselle yritin harjoituskiemuroita ihan tikkauslangalla - ei ollut oikein menestystä, vaikka laitoin alalangankin samaa, kuten Kvilttaaja neuvoi edellisessä tikkaustuskassani. Kone ronksutti jotenkin omituisesti paksun langan kanssa, en tiedä, mistä se johtui. Vaihdoin neulaa, säätelin taas kireyksiä, ja yritin ja yritin. Päällepäin näytti jo hyvälle, mutta alapinta ei. Vaihdoin tavallisen ompelulangan alalangaksi, ei juuri parantanut, mutta ei kyllä huonontanutkaan. Vaihdoin tavallisen ompelulangan ylälangaksi, ronksutus ainakin loppui.Tämä epätoivo on edellistä suurempi, koska nyt minulla on ihan oikea työ, johon pitäisi saada jokunen tikki aikaan.

Päätin sitten tikata tavallisella ompelulangalla, turvallisesti ommelviivaa pitkin, mutta koko huushollista ei löytynyt oikeaa sinistä. Toistakymmentä muuta sinisen sävyä kyllä. Tikkauslankaa olisi ollut kaksikin rullaa oikean väristä. Asia siis jäi hautumaan ainakin huomiseen, kunnes pääsen lankakauppaan.

Tällaisena omatoimisena opettelijana olen näissä jutuissa ihan pulassa, mikä lanka, mikä neula, ja kun konekaan ei ole vielä ihan tuttu, huolestun epämääräisistä ronksutuksista. Toivottavasti huomenna on parempi päivä.

2 kommenttia:

  1. Voi, niin mielelläni auttaisin, jos osaisin... Itsekin mietin aina tikkauskuvioita pään puhki, mutta joskus saan hyviä ideoita käyttämieni kankaiden kuvioista. Mielestäni tuohon malliisi sopii hyvin ommelviivaa pitkin tikkaus. Olen myös huomannut, että jos tikkaan pienikiemuraisia kuvioita, niin langankireys on vaikeampi saada kohilleen. Juolahti myös mieleen, että alalankasi on saattanut olla liian kireällä, jos käytit paksumpaa lankaa. Toivottavasti tänään oli parempi päivä;o)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti tänään on parempi päivä ja niin se usein on, että seuraavana päivänä asia kirkastuu ja selkenee.
    Tikkauksen miettiminen on kyllä todella vaikeaa, itselläni on ollut oman tikkaustyöni kanssa sama ongelma. Toivottavasti löydät oikean tikkausmallin tähän työhön, olen samoilla linjoilla kun Satukin ehdotti ommeljuovaa pitkin tikkaus.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!