Sivut

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Pikaloma Pietarissa

Pistäydyin D-insinöörin kanssa välipäivälomalla Pietarissa. Allegro vei iloisesti tai nopeasti (kummin vaan, sen mukaan haluaako ymmärtää sen musiikkitermin vai italian kielen mukaan) Venäjän entiseen pääkaupunkiin. Vastassa oli märkä räntäsade ja sohjoiset kadut sekä loistelias jouluvalaistus.


Kaupungin taideaarteet ovat loppumattomat, emmekä edes yrittäneet pikku reissullamme Eremitaasiin. Oma suosikkini, arkkitehtuurinen kummastus, on Kirkko veren päällä (Kristuksen ylösnousemuksen katedraali). Muistan ensitapaamisemme elävästi; en ollut varma, oliko kyseessä tivoli, sirkus vai vitsi. Kirkko on omituinen sekoitus kaikkea, mikä tekee siitä todella mielenkiintoisen.

Sisäpuoli yllättää myös. Kaikki pinnat on päällystetty mosaiikilla, yhteensä yli 7000 neliötä. Pienten mosaiikkipalojen koko on noin 1-2 cm kanttiinsa, joten jokainen voi helposti laskea, miten monta pientä palasta kirkon sisäseinistä löytyy. Aikamoinen tilkkutyö! Kirkon historiaan kuuluu n. 40 vuoden ajanjakso, jolloin se on saanut rapistua rauhassa milloin perunakellarina, ruumishuoneena tai oopperan kulissivarastona. Nyt se on upeasti entisöity, kuvat eivät anna entisöinnille sille kuuluvaa arvoa ja kunniaa.


Palatsiaukio on aina yhtä vaikuttava. Tätä katsoessa ei voi kuitenkaan unohtaa, keiden selkänahasta ja hengellä tämä komeus on saatu aikaan. Hyisessä viimassa värjötteli morsiuspari kuvattavana.


Viimeisenä iltana osuimme sattumalta joulutorille, jossa oli mm. kojuja eri maista ja niissä ko. paikan jouluherkkuja. Etsimme kiivaasti Suomen kojua, joka löytyi aika sivusta. Siellä tarjottiin glögiä (ruotsalaista!) ja kummallisen näköisiä leivonnaisia, joita en suomalaisena suomalaisiksi tunnistanut.

 
Singerin ompelukoneyhtiön rakennuttamassa talossa on valtava kirjakauppa (ja kahvila, jossa on Ihania Leivoksia!). Kirjakaupasta löytyivät tuliaiset!Mitä siitä, jos en kieltä ymmärrä yhtään, kuviahan minä vain katselen. Hinnat olivat todella vaatimattomia, yhden Suomesta ostetun tilkkukirjan hinnalla sain koko setin. Laatikossa on sadan erilaisen blokin kortisto. Näitä käsityöaiheisia kortistoja näin muitakin, mm. kirjo- ja pitsineuleista.


Uudenvuoden samppanjat kulkivat kotiin pehmeissä pedeissä; tyttären miehelle huovuttamissa Sammal-tohveleissa.

Uudet mosaiikit - ei kun tilkut - muhivat jo otsaluun takana. On taas aika kaivaa kone ja kankaat esille!

10 kommenttia:

 1. Mukava tässä blogin kautta kurkistaa hieman naapuriin. En ole koskaan käynyt siellä. Allegro hieman houkuttaa matkaan. Ihania ostoksia, eikä sitä kieltä tarvita, kuvista selviää paljon, kun perusasiat on hanskassa.

  VastaaPoista
 2. No vau mikä pikaloma. Melkein kuin itsekin olisi piipahtanut. Kiitos:)

  VastaaPoista
 3. Ihana pikaloma, en ole itse käynyt, mutta suunnitelmissa on.
  Kiva kun laitoit kuvat tänne katseltavaksi ja kirjaostoksissa on iloa pitkäksi aikaa!
  Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 4. Ihana pikaloma. Milloinkohan saisin omat luuni raahatuksi tuohon kaupunkiin. Kiitos kuvakertomuksesta ja hyvää uutta vuotta.

  VastaaPoista
 5. Upeita kuvia. Olen joskus 80-luvulla käynyt siellä, silloin kaupunki oli Leningrad. Toissakesänä ajoimme linja-autolla kaupungin läpi... Mukavaa ja Ompelurikasta Uutta Vuotta :)

  VastaaPoista
 6. Minäkin kävin siellä silloin, kun Pietari oli ihan toisenniminen, näyttää nyt paljon kauniimmalta.
  Oikein onnellista uutta vuotta Sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hyvää Uutta Vuotta! Käväiseppä katsomassa blogiani, siellä on sinulle jotain!

  VastaaPoista
 8. Hyvää uutta vuotta ja kaikkea kivaa käsityörintamalla... palaan taas ensi vuonna tänne kurkistelemaan mitä kaikkea kivaa olet tehnyt :O)

  VastaaPoista
 9. Oli kiva lukea tuosta matkastasi Pietariin, sillä olemme hieman jutelleet myös tuosta Pietarista josko keväämmällä kävisi siellä.Ja katsoin ohjelmaa jossa suositeltiin junaa koska se olisi nopeampi kuin seikkailu lentokentällä.
  Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 10. Pietarissa on kuuleman mukaan aivan ihania kangaskauppoja, erityisesti pellavaa saa tosi mukavaan hintaan. Pitäisi ihan tehdä tutkimusmatka, mutta varmasti siellä on paljon muutakin näkemistä kuin nuo pakolliset.

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!