Sivut

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Lankalauantain lankatöitä

Tänään piti hyödyntää lanka-niminen päivä ja tehdä rästiin jääneiden lankatöiden viimeistelyt. Olen hanakka pyörittelemään lankaa silmukoille, mutta viimeistelyssä sitten  takkuaa liian usein. Laitoin itselleni ehdon: tilkkuihin ei kosketa ennen kuin viimeistelyt on tehty. Ja se näytti tehoavan.
Wingspan-huivin käyttö jäänee odottamaan seuraavaa talvea, vaikka kuvassa tausta ei kovin keväiseltä vaikutakaan. Ja kun olen erikoistunut kahteen kertaan tehtyihin käsitöihin, niin myös tämä kuuluu niihin. Neuloin sen jo kertaalleen, mutta se jäi ohjeen uskollisesta ja pilkuntarkasta seuraamisesta huolimatta (tai juuri siitä johtuen) mielestäni liian pieneksi. Joten purkuun. Toiseen versioon lisäsin silmukoita kolmasosalla sekä yhden kolmion lisää, ja johan alkoi koko miellyttää.
Lanka on kotoisin hiihtolomareissulta Tampereen Lankamaailmasta. Vyötteen olen ehtinyt jo tallettaa varmaan paikkaan enkä muista langan nimestä muuta kuin Northern Lights. Lankaa huiviin upposi n. 140 g, ja ohje on Ravelrystä. Hauska malli, ja tekeminenkään ei vaadi kovin kummoisia puikkoilun taitoja.

Kaappiin kertyneistä Novita Huopasesta neuloin lovikas-lapasia. Marttojen tumppurekassa oli jaossa ohje näihin, sama resepti  näkyi olleen Suuressa Käsityölehdessä.  Lapasten neulomista olen enemmän tai vähemmän aktiivisesti pyrkinyt välttelemään (koska peukalon tekeminen on mielestäni raivostuttavaa), mutta nyt löytyi sellainen malli, joita voisi tehdä enemmänkin Näin alussa tyydyin vain kolmeen pariin (tai se oikeastaan johtui siitä, että lanka loppui). Peukalokiilojen kanssa ei tarvinnut neuvotella, kun niitä ei ollut, ja peukkusilmukatkin löytyivät nätisti purkamalla lanka. Nämä olivat nopeatekoisia, yhden Emmerdalen aikana ehti väkertää yhden peukalottoman lapasen.
Ohjeessa neuvottiin höyryttämään valmiit lapaset ja harjaamaan juuriharjalla karvaisiksi. D-insinööri luuli perunoita saavansa, mutta hämmentyikin tykkänään, kun kerroskattilan höyryosasta löytyikin kolme paria lapasia. Mutta konsti toimi erinomaisesti, paitsi että vanttuita piti jäähdyttää hetki ennen harjaamista. Alkoivat ilmeisesti jo kypsyä siellä. Juuriharjaa en tähän hätään löytänyt, joten tiskiharjan vaihtopää sai toimia tuuraajana. Ihan hyvä, mutta sillä ei kai enää tiskata. Käyttäjät lovikkaille selviävät viimeistään ensi jouluna.

Jos sateensuojan mukana kuljettaminen on hyvä keino estää sade, niin samalla logiikalla villahuivien ja lapasten teon pitäisi jouduttaa kesää...

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!