Sivut

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

BOMista Boschiin

Kun on tullut jo tavaksi paljastaa tyhmyyteni tilkkuasioissa (ja siitä aiheutuvat mokatkin), niin antaa mennä entisten päälle. Ei liene tässä vaiheessa enää mahdollista parantaa mainettani nohevampaan suuntaan ja esittää fiksumpaa kuin on.

Ihmettelin pitkään blogeissa kahta blogeissa esiintyvää lyhennettä, BOM ja UFO. Ja kun halusin edes jotenkin säilyttää positiivisen kuvan itsestäni, en kysynyt keneltäkään, vaan kummastelin itsekseni. Sitten tuossa ennen joulua välähti oikein kunnolla, kaksi kärpästä samalla iskulla. Noita UFOja minulla on ... noo, muutama, mutta ne eivät lentele, vaan ovat piiloutuneet kaappien kätköihin. Mutta nyt minulla on BOMkin!
Querida Juana/Blokkisiskot-blogissa oli linkkejä sivuille, joistaa oli näitä BOMeja löytyy. Aurifin sivuilta sitten poimin reseptin ensimmäiseen BOMiini. Se näytti aluksi monimutkaiselta, mutta ei kuitenkaan ollut sitä. Kankaat on ihan jotain muuta kuin ohjeessa, tuli ehkä vähän imelä, ja tumma kangas on vähän liian tummaa, mutta olen kuitenkin tyytyväinen.

Tämä oli myös ensimmäinen työ jossa käytin tuumamittoja. Yritin kyllä kovasti ensin muuttaa tuumia senteiksi, mutta miten sen nyt mittaat, kun neliön reuna on 11,43 cm? Leikkuualustassani on tuumat toisella puolella, pienten tilkkujen kanssa siitä oli apua. Mutta seuraava välinehankinta lienee tuumamittainen viivain. Luulen nimittäin päässeeni hiukan jyvälle tuumien käytön eduista. Ehkä.Kun nyt olen jo tietämättömänä maineeni menettänyt (tai saanut sitä lisää!), niin kysyn nyt kokeineilta BOMmaajilta: Ovatko blokit samankokoisia kuukaudesta toiseen? Eli voinko tässä vaiheessa ajatella, että seuraava blokki on liitettävissä tähän ensimmäiseen ja niistä voisi saada jonkin kivankin kokonaisuuden vuoden päätyttyä?

Monivuotinen palvelija, Moulinex Optimal Cordless Duo, eli silitysrautani, alkoi osoittaa hyytymisen merkkejä. Se kuumenee edelleen, mutta ruikkii rei'istään vettä isoina annoksina ja välillä ihan värillisenä versionakin, (ehkä sitä olisi pitänyt putsata hiukan useammin?) Erityisesti se on ryhtynyt vihaamaan D-insinöörin paitoja, ja tuhauttaa niille kalkinsekaisen ruskean liemen kesken luistavan silitystuokion. 

Minulla on ollut näitä johdottomia Moulinexeja kaksi peräkkäin, ja nyt näyttää siltä, että tämä jäi viimeiseksi. Ei mistään, siis ihan oikeasti ei mistään, löytynyt minkäänlaista johdonta rautaa. Kiersin kaikki ovien ja klikkausten takana olevat kaupat, mutta ei. Olen suorastaan rakastanut johtotonta silitintäni (vaikka silittäminen ei lempipuuhiani olekaan): Johto ei häslää tiellä eikä vedä silitettävää vaatetta kurttuun. Tilkkutöitä tehdessä ei tarvitse joka kerta napoa johtoa seinästä irti tai säätää nollille, riittää että nostaa raudan telakalta pois ja tarvittaessa takaisin kuumenemaan. Uuden raudan nappasin pikapikaa kodinkoneliikkeen hyllystä. Se on ihan okei, luistaa hyvin, mutta johtoa temmon jatkuvasti, se ei tunnu riittävän mihinkään. Argh! Päätinkin, että Moulinexin tie höyryrautana päättyy, ja se jatkaa kuivaversiona ja tilkkutyörautana. Virtaviivaisella uutuudella oiotaan D-insinöörin paitoja. Vanhassa siis vara parempi. Ja nyt niillä on nimetkin, Urpo ja Turpo. Voitte itse arvata, kumpi on kumpi.


Eija yllätti minut iloisesti blogitunnustuksella. Iso Kiitos Eijalle. Näitä on mukava ottaa vastaan, mutta sitten eteenpäin jakaminen onkin jo kinkkisempi juttu. On niin monta ihanaa blogia, joille haluaisin antaa tunnustuksen eteenpäin, ja valinta on aina vaikeaa.


Tämä tunnustus tuntuu nyt pyörivän aika pienessä piirissä, siksi jatkan tätä eteenpäin HanneLiselle, Ampiinelle, Eijan kudontaputiikille, Sadulle Quilttales-blogiin ja Cafe Mea Marialle.

Uusille lukijoilleni tervetuloa! Mukava, jos viihdytte blogissani.
Benvenuti a membri nuovi!  Spero vi troviate.

Tulipa pitkä postaus, toivottavasti jaksoit tänne asti.

P.S. Sitä, mikä on OPAM, en vielä tiedä...

14 kommenttia:

 1. Hei, ei kukaan ole seppä syntyessään... vai miten se sananlasku meni;o) Mukavaa, että aloitit BOMmailun. Normaalisti nuo kuukauden blokit on kaikki samankokoisia ja se yleisin blokki koko on 12 tuumaa. Eli jos olet ostamassa tuumaviivainta niin 12" X 12" on hyvä hankinta. OPAM = one project a month -haaste tarkoittaa, että teen valmiiksi yhden käsityön kuukaudessa. Se voi olla vanha, keskenjäänyt (UFO) tai vasta aloittamasi työ. Huh, tulipa pitkä kommentti;o) PS. ja Kiitos tunnustuksesta!

  VastaaPoista
 2. Muutaman BOM-työn olen ommellut ja niissä ovat kaikki blokit olleet samankokoisia eli niistä kyllä valmistuu kokonaisuus:) Minkälainen se sitten onkin .....on projektin arvoitus.
  Viime kerralla uutta rautaa ostaessani pohdin kovasti johdotonta mutta en uskaltanut sitä ostaa kun en ollut kuullut keneltäkään kokemuksia siitä.
  BOMia ja UFOa mietin aikoinaan minäkin mutta blogeja lukiessa ne pikkuhiljaa ovat selvinneet. Muistan että olen tavannut tuon OPAMinkin jossain mutta en yhtään muista mikä se olisi, ehkä ei kovin kiinnostava kun ei ole mieleen jäänyt.

  VastaaPoista
 3. Sitten on vielä HST, joka on suosikkini. Niillä olen leikkinyt viime vuosina. Eli Half Square Triangle. Neliöstä halkaistu kolmio. Ufojakin syntyy, mutta BOM:eja välttelen. Nuo lyhenteet ovat yleistyneet blogien myötä. Tähän taiteenlajiin kuuluu niin monta tekniikkaa, että kaikille riittää uutta opeteltavaa. Tuumamitoissa on oma helppoutensa.

  VastaaPoista
 4. Alussa kans ihmettelin näitä lyhenteitä, mutta blogeja lukiessa ovat pikkuhiljaa auenneet, mutta tuo OPAM oli kyllä mullekin ihmetyksen aihe.
  Kaunis BOM!

  VastaaPoista
 5. Lämmin kiitos Sinulle tunnustuksesta:)Tuo blokkisi on kyllä väreiltään onnistunut. Nuo kukat nousevat hyvin esiin...aivan kuin 3-D kuvana. Tulostin eilen ohjeen itselleni. Jospa ehtisin vaikka viikonloppuna sen ompelemaan...

  VastaaPoista
 6. Blokissasi on onnistuneet kangasvalinnat.
  Vielä yksi lyhenne LQS (local quilt shop):D Tiedän mikä BOM on, mutta minulle ei ole selvinnyt mistä sanoista se tulee. UFOja lentelee sekä tilkkutöitä että neuleita aina kun johonkin vilkaisee. Jenkit rakastaa noita lyhenteitä.
  Avanto on tehty ihan jäälle, siihen on vaan jotenkin tuettu nuo portaat. Styroksi ja kansi ei ollut auttanut, vaan avanto oli jonkin verran jäätynyt viikon aikana. Meillä ei toistaiseksi ole pumppua, mutta sitten kun aletaan olla mökillä enemmän, niin pumppukin tulee harkintaan. Sähkölaskut ovat riittävän suuret jo nykyisellään.

  VastaaPoista
 7. Itsekin täällä aina viisastun, kun sinä otat aina asioista hyvin selvää. Ihanahan tuo tähti on.

  VastaaPoista
 8. Jos kaipaat lisää BOM linkkejä, keräsin niitä omaan blogiini. Blokkisi on hyvin kauniin värinen.

  VastaaPoista
 9. Ihan nätti tilkkublokki. Lyhenteistä en oikein tiedä, kun en kuulu mihinkään tilkkupiireihin (itsekseni täällä kotona vain ompelen :)... ) Minulla on yksi johdoton silitysrauta, ihan kiva muuten, mutta jäähtyy aikas nopeasti. En ole aina joka silityksen jälkeen laittanut rautaa siihen telineeseen.

  VastaaPoista
 10. Piti kiittämäni tästä tunnustukseta, siis paljon kiitoksia. Katsotaan kuis nyt tässä jakaisin.... mietintämyssy päähän :)

  VastaaPoista
 11. Hei! Ihan varmasti jokainen on miettinyt jossain vaiheessa mita kaikki ufot, bomit ja lolit on ... pikkuhiljaa niille loytyy selityksia. En ole osallistunut yhteenkaan bomiin vaikka olen muuten seurannut aika montaakin. Olen ymmartanyt etta blogit ovat samankokoisia jotta niista voi sitten koota jotain. Pakko on ollut minunkin jo aikaa sitten hyvaksya etta jostain syysta tuumat toimii paremmin - en kylla ymmarra miksi.
  Aurinkoiset terveiset Kreikasta! Teje

  VastaaPoista
 12. UFOn tiesin - ja nyt BOMinkin, kiitos! :o)

  VastaaPoista
 13. Kaunis tähti. Mä yritin kans tehdä tuota, mutta jotenkin mitat ei vaan osunnut kohdalleen ja kun en osaa tuota lontoota, niin ohjeetkaan ei oikein auenneet :(

  VastaaPoista
 14. Kauniit värit tähdessä. Minulla on ollut yksi johdoton, mutta oli niin vähän aikaa kun hajosi. Nyt minulla on pitkäjohtoinen ja olen tykännyt

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!