Sivut

maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulumössön resepti

250 g voita
2 dl sokeria
1½ dl siirappia
1½ tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta

Laita ainekset kattilaan, levy aluksi teholle 9, kun voi alkaa sulaa, vähennä teholle 4. Mene ompeluhuoneeseen tikkaamaan tähtiliinoja hetkeksi. Käy välillä ripustamassa pyykit kuivaustelineelle. Laita uusi koneellinen pyykkiä pyörimään. Mene takaisin  ompeluhuoneeseen tikkaamaan. Havahdu reilun kahden tunnin kuluttua siihen, että joku haisee kitkerälle. Muista hellalla oleva keitos. Ryntää keittiöön. Nosta kattila levyltä. Yritä sekoittaa keitostasi. Jos keitos jymähtää välittömästi sekoitusvälineeseen, keittoaika on ollut liian pitkä. Yritä saada mössö irti puulastasta ja kattilasta. Jos ei muu auta, lämmitä keitosta hetken lämpimällä levyllä. Kippaa keitos biojätteeseen. Laske niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee kattilaan ja yritä saada rippeet irtoamaan astioistasi.Etsi tehokkain jynssäysvälineesi ja puhdista kattila. Puulastan voit laittaa saunapesään aattoiltana, saat samalla jouluiset löylytuoksut. Kirjoita joulupukille pikakirje, että tarvitset uuden puulastan. 


Jos haluat tehdä joulupipareita, aloita homma alusta. Älä poistu kattilan viereltä ennenkuin keitos on kiehahtanut. Jäähdytä se, ja vatkaa joukkoon 2 kananmunaa. Sekoita n. litraan jauhoja 1 tl suolaa ja 2 tl soodaa, ja lisää kuivat aineet seokseen. Piilota taikina itseltäsi ja perheenjäseniltä seuraavaksi yöksi kylmään paikkaan. Jos sitä on seuraavana päivänä  vielä jäljellä,  leivo pipareiksi. 

Kiitos runsaista arvauksista ja tarjoamistanne hauskoista hetkistä. Erityisesti mieltä lämmitti, että useimpien vastauksien perusteella minua pidetään varsinaisena kokkina. Mutta tällä kertaa ei ollut onnistumistarina, vaan epäonnistumis - Irman ensimmäinen arvaus osui siis kohdalleen! Voittaja ja kaikki muutkin saavat napata tästä mukaansa erinomaisen pipariohjeen. Ilman tuota ensimmäistä mutkaa tietenkin. Ovat mureita, maukkaita ja erittäin helppoja leipoa (on testattu lasten kanssa). Ohje on peräisin Marita Joutjärven kirjasta Kotileipurin neljä vuodenaikaa.

(Tähtiliinojen tikkaukset sen sijaan onnistuivat mainiosta. Milloin pääsen niitä kuvaamaan, onkin jo toinen juttu.Tuuli paiskoo pimeässä maisemassa vettä ikkunoihin sellaisella voimalla, ettei tule mieleenkään mennä ulos niitä  kuvaamaan. Pitänee siis aloittaa joulusiivous, sellainen kevytversio, koska pihalle tuulettumaan ei voi viedä yhtään mitään. Paitsi tämän kirjoittajan päälle se voisi tehdä hyvää.)

5 kommenttia:

 1. Hyvä resepti, siis se jälkimmäinen osa. Hauska tarina, etenkin kun on toisen kertoma.

  VastaaPoista
 2. Harjoitus tekee mestarin ;) Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 3. Levollista ja Rauhallista Joulua sinullekin! Hauska tarina:)

  VastaaPoista
 4. Sateesta ja tuulesta huolimatta ihanaa joulua sinne.

  VastaaPoista
 5. Tekevälle sattuu:)

  Oikein Hyvää Joulua!

  VastaaPoista

Tykkään niin lukea blogiini jätettyjä kommentteja asiasta tai asian vierestä tai jopa hyvin kaukana siitä :) Yritän myös vastata niihin. Täällä kommentit säilyvät hyvässä tallessa ja voin palata niihin myöhemminkin. Kiitos, kun kommentoit!